Lipsește forța calificată de muncă. Care este sectorul în care personalul ar trebui să aibă un statut asemănător al poliţiştilor

Lipsește forța calificată de muncă. Care este sectorul în care personalul ar trebui să aibă un statut asemănător al poliţiştilor

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat, la şedinţa Consiliului de Conducere a Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură "Silva", că forța calificată de muncă începe să afecteze și sectorul silvic.

Ministrul susține că pădurarii ar trebui să aibă un statut asemănător cu cel al poliţiştilor, deoarece meseria pe care o practică pune viața muncitorilor în pericol.

 

„La Ministerul Apelor şi Pădurilor s-a creat un grup de lucru pentru a lucra la statutul personalului silvic, statut în care eu cred că oamenii care au grijă de păduri, în special pădurarii, trebuie să aibă aceeaşi protecţie pe care o au, de exemplu, poliţiştii. Îşi pun viaţa în pericol punând în aplicare prevederile legii", a declarat ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deneș susține că lipsa pădurarilor calificați reprezintă o adevărată problemă în sectorul silvic.

„Într-adevăr, trăim o perioadă grea, în care lipsa forţei calificate de muncă începe să se facă simţită şi în sectorul silvic. La toate nivelurile a început să se resimtă lipsa personalului. În acest sens, trebuie să avem o politică clară, orientată spre menţinerea tinerilor şi angajaţilor valoroşi în sistemul silvic. După cum ştiţi, în cadrul regiilor şi al instituţiilor de stat, asigurarea unui nivel de venit motivant este o mare provocare şi o problemă dificilă. Din discuţiile avute cu directorul RNP, am aflat că în trecut orice silvicultor îşi dorea să lucreze în centrala RNP, iar atingerea acestui deziderat era o consecinţă a recunoaşterii meritelor şi calităţilor profesionale. În schimb, astăzi, este din ce în ce mai greu să convingi silvicultorii să vină în Bucureşti ca să lucreze în centrala RNP, pentru că nu-i poţi motiva salarial. Este o realitate tristă pe care va trebui să o gestionăm împreună, cu responsabilitate", a transmis Deneș, potrivit Agerpres.

 

 

 

Sectorul silvic aduce un aport mare la produsul intern brut al României, iar în acest domeniu  lucrează peste 150 mii de oameni.