Astfel, președintele estonian a afirmat că țara sa are propria limbă oficială de stat, care trebuie predată copiilor în grădinițe și școli, astfel încât, după absolvire, toți să poată vorbi estona. De asemenea, domnia sa a subliniat că, din cauza cunoașterii slabe a limbii estone, membrii comunității ruse s-au izolat în orașele mari. În plus, în Estonia încă nu există școli și grădinițe care să ofere o educație exclusiv în limba oficială a țării.
În februarie 2019, doamna Kaljulaid și-a exprimat deja opinia cu privire la importanța școlilor de dez-rusificare, pentru a eradica divizarea locuitorilor "în două comunități".
În prezent, jumătate dintre materiile predate în școlile rusești se desfășoară în limba estonă, situație facilitată de Legea privind Școlile Primare, aprobată în 2010, și de Legea Învățământului Secundar Superior. Rata utilizării limbilor estonă, respectiv rusă, este de 60%, respectiv 40%. În prezent, în Estonia există 74 de școli care funcționează parțial în limba rusă.
Un număr semnificativ de membri ai comunității ruse locuiesc în Estonia. Cu toate acestea, procentul cetățenilor estonieni printre etnicii ruși este mai mic decât numărul locuitorilor din țară. Acest lucru se datorează faptului că, în anii 1990, li s-a recunoscut cetățenia doar locuitorilor Republicii de dinainte de război, precum și descendenților acestora.