Kremlinul: În Republica Moldova nu se vorbește limba română. Replica de la București

Kremlinul: În Republica Moldova nu se vorbește limba română. Replica de la București Sursa foto: Wikipedia

Ministerul de Externe de la Bucureşti i-a dat replică purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, care afirmă că în Republica Moldova nu se vorbeşte limba română.

Limba română, apărată de Bucureşti în faţa Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al României, Radu Filip, i-a răspuns purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. Aceasta a spus că limba vorbită în Republica Moldova este moldovenească şi nu limba română. Filip a afirmat că există dovezi ştiinţifice că aceasta nu există, fiind doar limba română.

„Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit. De dincolo de secole. Că aşa-zisa limbă „moldovenească" nu există. Există doar limba română”, a spus în replică purtătorul de cuvânt al MAE român.

Maria Zaharova insistă că în Republica Moldova nu se vorbeşte limba română

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis, vineri, un mesaj la marcarea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir. Aceasta a apus că Dimitrie Cantemir „a adus o mare contribuţie la păstrarea şi întărirea statalităţii moldoveneşti şi identitatea naţională”. Precum şi la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti.

Ne puteți urmări și pe Google News
Maria Zaharova, purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse

Bucureşti Mariei Zaharova/ Sursa foto: Arhiva EVZ

Maria Zaharova a mai declarat că Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche. Iar formarea statalităţii sale datează de la mijlocul secolului 14. „Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conţine termenul „pământ moldovenesc” datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească”, a afirmat oficialul de la Moscova

Precizăm că Maria Zaharova a atacat în repetate rânduri conducerea de la Chişinău pentru poziţia antieuropeană şi distanţarea de Rusia. În Constituţia moldovenească este stipulat glotonimul „limba moldovenească”. Majoritatea parlamentară în Republica Moldova a adoptat o lege care prevede că în toate instituţiile statului se vorbeşte limba română.