Sute de mii de elevi se pregătesc să susțină vara aceasta Evaluarea națională și examenul de Bacalaureat, iar în acest sens, Ligia Deca, ministra Educației, a explicat cum se vor desfășura acestea.
Ligia Deca spune că modalitatea de desfășurare a examenelor naționale, Evaluarea națională și Bacul rămâne aceeași. Evaluarea lucrărilor, atât la simulări cât și la examene, va fi digitalizată.
Ligia Deca, despre examenele naționale din 2024
„Pentru clasa a 8-a, evaluarea națională începe pe 25 iunie, pentru clasa a 12-a, probele scrise încep pe 1 iulie. Mai mult, anul acesta vom avea simulările puțin mai devreme, cu adaptarea programei după care se vor desfășura simulările, tocmai pentru a avea mai mult timp de recuperare.
În funcție de rezultatul simulării, să se poată organiza la școală sesiuni de consolidare, de recuperare, astfel încât rezultatele de la evaluare să fie unele bune pentru toți copiii. Astfel, simulările pentru clasa a 8-a încep în 5 februarie, iar pentru clasa a 12-a, ele vor începe pe 4 martie”, a declarat Ligia Deca la România TV.
Ministra Educației a subliniat că sesiunea de Bacalaureat din toamnă a anului 2023 s-a desfășurat cu evaluare digitalizată. Acest lucru implică faptul că toți profesorii corectori își desfășoară activitatea de corectare în cadrul unei platforme, reducând astfel riscul de erori de punctaj cauzate de oboseală sau de încărcarea pentru un anumit barem.
Mai mult, această schimbare nu doar modernizează sistemul, dar îi și adaugă o notă de ușurință și eficiență, a spus Deca. Prin urmare, se extinde și se aplică acest nou sistem modern și digitalizat.
Bugetul pentru învățământ, 4,3% din PIB
Conform documentului publicat de Ligia Deca, pentru 2024, bugetul alocat pentru învățământ depășește suma de 74 de miliarde de lei, reprezentând aproximativ 4,3% din Produsul Intern Brut (PIB).
Bugetul de stat reprezintă sursa primară de finanțare pentru învățământ, fiind completat alocări defalcate din TVA prin bugetele locale, venituri proprii ale instituțiilor de învățământ superior și contribuții din bugetele locale, inclusiv veniturile proprii.
Printre realizările obținute în ultimul an și două luni, se evidențiază adoptarea noilor legi ale Educației, inițierea a 13 apeluri pentru depunerea de proiecte finanțate prin PNRR și punerea în practică a mecanismelor pentru încă patru astfel de apeluri, care conduc la contractarea și absorbția sumei de 3,3 miliarde de euro.
De asemenea, s-au finalizat peste 4.000 de contracte în acest sens. Un succes a fost și în ceea ce privește mărirea salariilor celor din învățământ.
Ligia Deca face bilanțul pe 2022-2023
Ministra Educației a expus sâmbătă, 30 decembrie, raportul de activitate pentru intervalul octombrie 2022 - decembrie 2023, pe care l-a descris drept „cea mai provocatoare perioadă din viața sa”.
Într-o postare pe rețelele sociale, Deca și-a exprimat recunoștința față de cei care au contribuit la succesul înregistrat în acest an.
Potrivit acesteia, raportul „îşi propune să clarifice ceea ce echipa de la Ministerul Educaţiei a reuşit să facă în mai bine de un an”.
Ligia Deca a mai evidențiat că educaţia şi mecanismele care o fac să funcţioneze sunt un subiect de interes pentru orice român, de aproape orice vârstă.