Cei mai săraci români, loviți dur printr-o ordonanță
- Mădălina Sfrijan
- 21 decembrie 2023, 12:47
Ordonanța de Urgență care prevede revizuirea retroactivă a amenajărilor silvice a intrat în vigoare. Aceasta va atrage o măsură drastică, în defavoarea celor care își încălzesc locuințele cu lemne.
Cetățenii care își încălzesc locuințele cu lemne ar putea fi afectați de Ordonanță. După intrarea acesteia în vigoare, copacii din perimetrul ocoalelor nu vor mai putea fi tăiați, în condițiile în care cota anuală destinată exploatării pentru încălzire se menține.
Românii nu vor mai putea primi lemne
Blocajul creat într-un astfel de moment îi afectează pe cei care se bazau pe încălzirea cu lemne. Conform Ordonanței, exploatarea forestieră este blocată pentru o perioadă de minim 8 luni. Măsura s-ar putea întinde pe o perioadă de maxim trei ani.
Experții în sfera exploatărilor prevăd un blocaj de până la 70% din totalul amenajamentelor silvice, în viitorul apropiat. Din acest motiv, românii riscă să nu mai poată primi sau cumpăra lemne în următorii 3 ani.
„Începând de acum, peste 30% din amenajamentele de la Romsilva intră în revizuire. A mai apărut o lege care prevede că amenajamentele silvice trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial. Aceste documente sunt studii tehnice de circa 400 de pagini, cu anexe, tabele etc. Nu se poate publica așa ceva în Monitorul Oficial, dar în lege au scris că amenajamentele nu intră în vigoare până nu se publică”, a precizat Cătălin Tobescu, președintele asociației proprietarilor de păduri Prolemn.
Zonele afectate
Unele regiuni din țară sunt afectate de regulile drastice. În județul Bacău, din total de 11 ocoale silvice, 6 au fost blocate. Schimbări majore vor fi și în sfera împăduririlor prin PNRR.
Până de curând, pășunile împădurite natural, aflate de lista defrișărilor, ajungeau la o suprafață totală de aproape 500.000 de hectare. Defrișările în masă, au deja consecințe grave. Mai mult, din cauza acestora, mai multe regiuni sunt în pericol de alunecări de teren.
Peste 7 milioane de români se încălzesc cu lemne
Blocajele cauzate de Ordonanță ar putea afecta piața lemnului pentru următorii 3 ani. Amenajamentele silvice nu se vor mai aplica retroactiv. Pentru acest proces va fi necesară o nouă evaluare de mediu. O astfel de cerință birocratică ar dura mult. De altfel, măsura interzicerii tăierii copacilor este valabilă inclusiv în cazul porțiunilor unde pădurile necesită trecerea prin procesul deregenerare.
Blocajul ar putea duce la creșterea importurilor de lemne, fapt care ar presupune costuri substanțiale.