Salariile profesorilor vor crește etapizat în 2024, anunță ministrului Educației

Salariile profesorilor vor crește etapizat în 2024, anunță ministrului Educației Ligia Deca. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Ligia Deca a transmis că profesorii din învățământul preuniversitar vor beneficia în 2024 de o creștere salarială etapizată de aproximativ 20%. În luna ianuarie salariile cadrelor didactice vor crește cu 13%. 

Ligia Deca, ministrul Educației a precizat la finalul ședinței de Guvern care vor fi creșterile salariale care ar urma să fie acordate personalului din învățământ în anul următor.

Ligia Deca: Am făcut tot posibilul pentru a repara inechitățile salariale

Astfel, Ligia Deca a transmis că profesorii din învățământul preuniversitar vor beneficia în 2024 de o creștere salarială etapizată de aproximativ 20%. În luna ianuarie salariile cadrelor didactice vor crește cu 13%.

„În ceea ce privește majorările salariale pentru salariații din învățământ, pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar creșterile sunt între 19,4% și 20,5%, creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie”, a spus Ligia Deca.

Ne puteți urmări și pe Google News
Salariile profesorilor vor crește în 2024

Sursa foto: Arhiva EvZ

Cea mai mare creștere o vor avea directorii cu gradul I

Ligia Deca a mai precizat că debutanții cu studiile superioare de lungă durată finalizate vor beneficia de o creștere medie de 19,4% din care 12,6% vor fi acordați în prima lună a anului viitor. Ceva mai mult vor primi directorii și directorii adjuncți. Pentru aceste funcții creșterea prevăzută este de aproximativ 36%.

 „Așa cum am promis, am făcut tot posibilul pentru a repara inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar. Pentru aceste funcții s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul salariilor de bază ale cadrelor didactice calculate cu dirigenție în vederea eliminării inechităților existente acum.

Astfel, pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%”, a mai spus ministrul Educației.

Profesorii vor primi mai mulți bani în 2024

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Ligia Deca: Pentru învâțământul superior, creșterile sunt între 15 și 21%

Concret, un profesor cu studii superioare de lungă durată, cu gradul didactic I și cu o vechime de peste 25 de ani va încasa 11.845 de lei. De menționat este că venitul include și sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție. În tot acest timp un director cu același grad și spor va avea un salariu de 12.533 de lei.

„Pentru învâțământul superior, creșterile sunt între 15 și 21%. Creșterea salarială brută medie totală pentru personalul didactic de predare din învățământul superior în anul 20224 este de aproximativ 20%, din care creșterea medie din luna ianuarie este de aproximativ 13%. Cea mai mare creștere se înregistrează pentru lectori sau șefi lucrări, peste 21%, urmați de asistenți universitari, peste 20%”, a adăugat Deca.

În privința personalului didactic auxiliar, creșterea salarială pentru această categorie de personal este de 15.5%. Din care 10% vor fi acordați în luna ianuarie. Mai puțin va primi personalul administrativ sau nedidactic. Creșterea salarială în acest caz va fi de 15%. Aproximativ 9% se vor acorda din ianuarie, potrivit gov.ro.