Liderul sindicatului de la metrou, Ion Rădoi, în fața instanței. Vrea ridicarea sechestrului de pe cele 14 imobile ale firmei sale

Liderul sindicatului de la metrou, Ion Rădoi, în fața instanței. Vrea ridicarea sechestrului de pe cele 14 imobile ale firmei sale

Firma controlată de Ion Rădoi deține 14 imobile în valoare de peste 1,1 milioane de euro, iar la termenul de judecată ce va avea loc joi, 4 august, sunt așteptați zeci de sindicaliști care îl vor susține.

Ion Rădoi și iubita sa, Elena Claudia Mina, sunt așteptați la Curtea de Apel București, joi, 4 august, pentru a cere ridicarea sechestrului asigurator instituit în Dosarul spațiilor comerciale ilegale din stațiile de metrou.

Liderul Sindicatului Liber Metrou este trimis în judecată pentru că și-a folosit influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. De asemenea, iubita sa este trimisă în judecată pentru o presupusă faptă de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat.

Firma deținută de liderul de sindicat, Sindomet Servcom, a încasat în 18 ani zeci de milioane de lei din contractul cu societatea Metrorex care permitea închirierea spațiilor din toate stațiile pentru activități comerciale.

Cum reușea Ion Rădoi să-i controleze pe sindicaliști

Procurorii DNA au dispus, pe 13 decembrie anul trecut, luarea măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor imobile ce aparțin firmei lui Rădoi. O parte dintre ele erau folosite pentru a-i determina pe angajații Metrorex, care făceau parte din sindicat, să-i asculte ordinele, ei primind în fiecare an bilete de concediu în aceste locații.

Ion Rădoi a fost trimis în judecată de DNA pe 18 aprilie 2022, într-un dosar în care este acuzat de șantaj și folosirea influenței. Iubita sa, care avea calitatea de administrator al unor societăți comerciale, este acuzată de complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat

Potrivit rechizitoriului DNA, Ion Rădoi și-a folosit influența și autoritatea de lider pentru a obține foloase necuvenite din exploatarea şi administrarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 - iulie 2021.

Putere absolută peste spațiile comerciale de la metrou

Mai mult, Metrorex SA a încheiat un contract de asociere cu firma lui Ion Rădoi, ce avea ca obiectiv administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou care se pretau la organizarea de activităţi comerciale.

Realitatea este alta, procurorii precizând că doar firma lui Ion Rădoi a controlat spațiile comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere, de înființare și stabilire a chiriei.

„În perioada septembrie 2017 - septembrie 2018, inculpatul Ion Rădoi, în calităţile menţionate mai sus, ar fi acţionat pentru prelungirea succesivă a contractului de asociere în participaţiune. Ulterior, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021, Rădoi s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale, ce ar funcţionau ilegal din luna septembrie 2018. În unele dintre activităţi, Ion Rădoi ar fi beneficiat de sprijinul celeilalte inculpate”, se susţine în comunicat.

Mai mult decât atât, liderul sindicaliștilor l-ar fi constrâns și pe un fost ministru al Transporturilor să acorde în continuare firmei pe care o conduce drepturile de a folosi spațiile comerciale ocupate abuziv.

„La 25/26 martie 2021, Ion Rădoi l-ar fi constrâns pe ministrul Transportului şi Infrastructurii să acorde în continuare firmei SC Sindomet Servcom SRL drepturile de a folosi spaţiile comerciale ocupate în mod abuziv, în scopul de a dobândi în mod injust foloase patrimoniale pentru Sindomet Servcom şi pentru comercianţii de la metrou. Constrângerea ar fi fost exercitată prin ameninţări cu întreruperea circulaţiei metroului, prin iniţierea şi organizarea unui protest ilegal/ a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în AGA) să dispună sau să accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile de către Sindomet (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situaţiei din perioada anterioara 2018-2021)”, se precizează în documentul trimis pe masa judecătorilor.

Procurorii informează că Ion Rădoi ar fi obținut venituri de peste 10 milioane de lei pentru pentru societate şi pentru comercianţi Sindomet Servcom ca urmare a exploatării spaţiilor comerciale după expirarea contractului de asociere, notează ziare.com