A fost aprobată cererea de finanțare pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Capitalei
- Simona Suciu
- 24 iulie 2022, 17:15
Primarul Nicușor Dan a anunțat că obiectivul acestui proiect este simplificarea procedurilor administrative la nivelul Capitalei. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă cuprinde investiții de aproape 7 miliarde de euro, iar marea majoritate vizează lucrări de infrastructură.
Primarul general, Nicuşor Dan, a anunţat că a fost aprobată cererea de finanţare în vederea derulării proiectului cu finanţare nerambursabilă prin care va fi actualizat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 - 2030 (PMUD) pentru regiunea Bucureşti – Ilfov. Acesta document este unul strategic privind dezvoltarea Capitalei şi a Judeţului Ilfov.
„Obiectivul proiectului constă în îmbunătăţirea capacităţii administrative la nivelul regiunii Bucureşti - Ilfov, prin dezvoltarea capacităţii de planificare strategică, eficientizarea proceselor de management şi simplificarea procedurilor administrative, pentru a răspunde în mod fundamentat şi coerent nevoilor comunităţilor locale", a scris Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook.
Investiție cu fonduri europene
Investiţia va fi derulată prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI). Valoarea totală a proiectului este de 4.424.315,00 lei, din care 3.987.315,00 lei, vor fi fonduri europene nerambursabile, potrivit lui Nicușor Dan.
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă cuprinde cele mai mai importante investiții, unele dintre ele fiind deja în derulare, iar altele urmează să fie implementate până în 2030. Sunt incluse 55 de proiecte, cu un buget total de 6,8 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde de euro reprezintî investiții pentru proiectele Metrorex, iar 3,3 miliarde de euro ar urma să fie investițiile autorităților locale.
Modernizarea liniilor de tramvai
Ultima investiție, aprobată la finele lunii iunie de consilierii generali ai Capitalei, vizează lucrări de modernizare a 13,5 kilometri de linie de tramvai cale dublă, dar şi a peste 20 de peroane. Cele şase proiecte totalizează investiţii de peste 862 de milioane de lei.
Pe arterele vizate circulă tramvaiele 3, 14, 16, 36, 44, 45, 46. Durata de realizare a investiţiilor este 18 luni (din care 12 luni durata de execuţie). Potrivit referatului de aprobare, necesitatea şi oportunitatea lucrărilor este impusă de starea tehnică precară a liniilor de tramvai. Unul dintre obiective este şi asigurarea unei infrastructuri modernizate pentru noile vagoane de tramvai de 36 de metri, potrivit Agerpres.