Liderii Uniunii Europene se întâlnesc pentru a decide dacă vor plafona prețul la gazele naturale

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc pentru a decide dacă vor plafona prețul la gazele naturale Transgaz a afişat un profit net în creştere cu 93% pentru primul trimestru. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene vor participa la un summit care vizează impunerea unui plafon la prețul gazelor naturale. Totul pentru a limita criza energetică alimentată de războiul din Ucraina.

În deschiderea summit-ului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski să va adresa celor 27 de lideri europeni prin videoconferință de la Kiev. El va vorbi despre necesitatea unei unității a țărilor UE în confruntarea cu Rusia.  Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că Zelenski nu ar trebui să aibă astfel de griji. El a spus că atacurile rusești care vizează infrastructura civilă reprezintă „crime de război”.

Preț plafonat temporar

Prețurile gazelor naturale au scăpat de sub control în timpul verii, pe măsură ce națiunile UE au încercat să umple depozitele pentru iarnă. Acum, liderii europeni vor încerca să-și reunească din ce în ce mai mult achizițiile de gaze și să stabilească un plafon temporar de preț pentru a se asigura că nu vor mai fi probleme.

În timp ce multe țări ale UE sunt gata să susțină o propunere de a limita prețurile la gaze naturale și de a le menține la prețuri accesibile pentru cei 450 de milioane de cetățeni ai săi, Germania și Olanda nu prea sunt de acord cu acest demers și spun că ar fi greoi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un plan pentru țările din UE

Scholz a declarat în Parlamentul Germaniei că „un plafon de preț stabilit din punct de vedere politic implică întotdeauna riscul ca producătorii să-și vândă apoi gazul în altă parte – iar noi, europenii, în cele din urmă nu primim mai mult gaz, ci mai puțin”. Un plan pentru UE de a aduce la comun achizițiile de gaze și măsurile de îmbunătățire a solidarității cu țările cele mai afectate de creșterea prețurilor la energie ar trebui să primească mult mai mult sprijin, au spus diplomații.

Diplomații evaluează deja mai multe sancțiuni care urmează. Dar prietenia percepută a prim-ministrului ungar Viktor Orban față de Kremlin, totuși, îngreunează situația. Chiar dacă sancțiunile anterioare ale UE care vizează Rusia au fost aprobate, a devenit din ce în ce mai dificil ca Orban să fie de acord, potrivit Associated Press.