Liderii NATO, măsuri împotriva atacurilor cibernetice

Liderii NATO, măsuri împotriva atacurilor cibernetice

NATO va prezenta în cursul summit-ului de la Bucureşti o strategie de combatere a atacurilor informatice, care are la bază propunerea de înfiinţare a unei autorităţi centrale de apărare cibernetică, relatează ediţia electronică a The International Herald Tribune.

"Atacurile împotriva Estoniei, direcţionate împotriva serviciilor de care depind cetăţenii estoni, ar putea avea loc oriunde", a declarat James  Appathurai, purtătorul de cuvânt al NATO. "Singurul mijloc de apărare împotriva lor este cooperarea multinaţională şi multilaterală", a adăugat acesta.

La summit-ul de la Bucureşti, statele NATO vor încerca să obţină aprobarea finală a planului de intensificare a programelor internaţionale de combatere a atacurilor cibernetice, a unui sistem informatic de alertă şi a dezvoltării unei autorităţi centrale de combatere a acestor tipuri de atacuri.

Totodată, autorităţile civile şi militare din Estonia încearcă să grăbească construirea unui centru NATO de apărare digitală în capitala Tallinn. Centrul, găzduit de o garnizoană militară veche, va juca rolul unei academii internaţionale care va reuni experţi din statele occidentale ce vor evalua ameninţările  cibernetice şi vor dezvolta strategii de combatere a acestora.   Statele Unite, Germania, Italia şi Spania au declarat deja că vor trimite experţi la acest centru din Estonia în baza unui acord care ar putea fi semnat în mai. Aproximativ 50 de tehnicieni şi experţi vor fi recrutaţi pentru a iniţia strategii de detectare şi dejucare a atacurilor cibernetice.

"Astăzi este foarte uşor să organizezi aceste atacuri, iar aceşti criminali ştiu foarte bine că nu există suficiente norme şi legi", a declarat

ministrul eston de Externe, Urmas Paet, care a făcut lobby internaţional pentru deschiderea acestui centru în Estonia şi pentru extinderea cooperării în acest domeniu. "Este dificil să şi invetighezi, să şi pedepseşti", a adăugat acesta.

Consiliul Europei intenţionează, de asemenea, să prezinte mâine o serie de propuneri de asistare a instituţiilor care anchetează astfel de infracţiuni cibernetice care vor fi adăugate tratatului semnat deja de 43 de ţări, printre care şi Statele Unite. Una din propunerile controversate este cea care solicită firmelor din domeniul IT să furnizeze autorităţilor o listă cu tipul de informaţii pe care acestea le oferă clienţilor.

Estonia va participa şi la conferinţa Consiliului Europei pe tema crimelor cibernetice, contribuind cu 50.000 de euro sau 79.000 de dolari, pentru a  finanţa programe de training împotriva atacurilor cibernetice, furnizate de Microsoft, care a donat 560.000 de dolari în acest scop.

Determinarea Estoniei vine în contextul în care atacurile asupra paginilor de internet ale unor instituţii guvernamentale şi de presă  estoniene au fost frecvente în ultimul.

Între ţintele acestor atacuri cibernetice se numără ministerele apărării şi de externe din Estonia, mai multe ziare importante şi bănci. În unele cazuri, autorităţile au fost obligate să blocheze accesul la servere celor din afara Estoniei pentru a preveni atacurile.

Autorităţile estoniene au reclamat faptul că durata şi intensitatea atacurilor cibernetice asupra Estoniei sunt o indicaţie clară că e vorba de atacuri intenţionate şi bine organizate.

(10:45)

 

Ne puteți urmări și pe Google News