Liderii minerilor din Valea Jiului sunt aşteptaţi la Bucureşti pentru negocieri
- Ciprian Iancu
- 7 martie 2012, 11:58
O delegaţie formată din lideri ai sindicatelor minerilor din Valea Jiului a plecat spre Bucureşti unde este aşteptată pentru discuţii la Ministerul Economiei pe parcursul unei întrevederi preconizată să înceapă în jurul orei 16.00. Între timp, aproximativ 4000 de mineri încearcă să pună presiune asupra Guvernului manifestând în faţa sediului CNH şi mărşăluind prin centrul Petroşaniului.
La o oră după ce s-au adunat în faţa sediului CNH, cei aproximativ 4.000 de mineri care protestează azi la Petroşani au plecat într-un alt marş pe străzile oraşului, iar în jurul orei 14.00 se preconizează încă o manifestare de acest fel.
Oamenii spun că principala nemulţumire este neacordarea majorării de 100 de lei la sporul de periculozitate, însă unii dintre ei se declară nemulţumiţi şi de lipsa de perspective pentru mineritul de huilă: "Nu s-au mai făcut investiţii absolut deloc în ultimii ani în mine. Lucrăm la fel ca acum 100 de ani. Tehnologia de exploatare este extrem de învechită. S-a spus că şi anul trecut am primit subvenţii. E o minciună, pentru că anul trecut ne-am descurcat doar cu ce am produs noi. Nu avem scule şi echipamente, iar majoritatea dintre noi suntem aproape de vârsta de pensionare", spune Tănase Pârşa (43 de ani).
Încă de marţi, în rândul protestatarilor s-a scandat pentru plecarea spre Bucureşti, iar azi dimineaţă era vehiculată ideea unei încercări de blocare a traficul pe DN 66, pe Defileul Jiului. Se pare că o asemenea formă extremă de protest ar fi foarte uşor de pus în practică, însă liderii sindicali încearcă să-i mai tempereze pe protestatari. "Dacă e să se plece de aici ca să protestăm în altă parte, asta facem. Eu sunt un simplu muncitor. Ce stabilesc şefii şi colegii, aia facem. Toţi pentru unul şi unul pentru toţi", spune Bruno Karas (39 de ani).
Vor certitudini pentru viitorul mineritului
La ora 16.00 este programată o întrevedere cu liderii minerilor, la Bucureşti. Directorii CNH se află deja în Capitală, iar la Ministerul Economiei se discută posibilitatea majorării preţurilor la gigacaloria obţinută din huilă astfel încât Compania să îşi poată acoperi integral costurile de producţie.
Rămas la Petroşani pentru a gestiona protestul, liderul Sindicatului "Muntele", Petre Nica a declarat pentru EVZ: "Protestele pleacă nu doar de la acea sută de lei, ci de la o întreagă serie de probleme din cadrul CNH Petroşani. Până şi hotărârea Comisiei Europene referitoare la acordarea de ajutoare de stat pentru minele neviabile prevede un preţ al gigacaloriei mai mare, situat la nivelul mediu din Uniunea Europeană. În plus, ca să fim convinşi că se doreşte într-adevăr continuarea mineritului în Valea Jiului, trebuie făcute angajări de tineri. Un miner bun se formează în 3-4 ani, iar acum media de vârstă a angajaţilor din mine este de 42 de ani, în timp ce vârsta de pensionare este de 45 de ani". CITIŢI ŞI:
- Protestul de adio al Văii Jiului. Urmează falimentul
- 1.000 de mineri protestează la Petroşani. Ortacii au plecat în marș prin oraș
- Pierderi uriașe prevăzute la Compania Națională a Huilei pentru 2012
- Minerii de la exploatarea din Lonea au refuzat să intre la muncă, cerând acordarea sporului de pericol