Liderii europeni monitorizează România, în timp ce încasează comisioane

Liderii europeni monitorizează România, în timp ce încasează comisioane

Liderul ALDE Europa, belgianul Guy Verhofstadt, un politician extrem de critic cu România, dar și cu formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, care face parte din familia europeană mai sus numită, recurge la diverse practici care, în România, ar fi cercetate de Agenția de Integritate.

Potrivit unor informații făcute publice de europarlamentarul PSD, Emilian Pavel, liderul european ar fi încasat sume colosale de bani din activități extraparlamentare. „În condițiile în care un parlamentar român nu se poate autoriza nici măcar ca producător agricol (dar poate fi notar!), domni precum Brok și Verhofstadt încasează sute de mii de euro de la firme de lobby și ocupă funcții în conducerile unor corporații cu interese peste tot în Europa! Ca să fiu mai clar, conform presei, în 2018 domnul Verhofstadt a încasat, pe lângă modestul salariu de la Parlamentul European, între 900.000 și 1,4 milioane de euro din diverse alte activități! Se află astfel în top 3 în Parlamentul European”, arată Emilian Pavel într-un comunicat transmis EVZ.

Practicile la care a recurs liderul european nu sunt ilegale în Parlamentul European, dar în România l-ar lua imediat în vizor Agenția Națională de Integritate, în primă fază, apoi procurorii. „Guy Verhofstadt ocupă, tot conform presei și propriilor declarații, posturi de conducere sau supervizare în cadrul unor companii financiare, al unor companii care se ocupă de privatizarea serviciilor publice de livrare a apei în Grecia și multe altele”, mai spune Emilian Pavel.

Ultimul avertisment

Vice-președintele ALDE, Andrei Gerea, a declarat, ieri, pentru EVZ, că nu poate comenta situația în care se află liderul familiei europene din care liberal-democrații români fac parte „atâta timp cât este legal”. Senatorul a remarcat, însă, dubla măsură. „Am impresia că România este situată undeva pe tărâmul experimentelor, că noi suntem mereu dați exemplu negativ, ceea ce nu este corect”, a afirmat Andrei Gerea.

Legat de faptul că Guy Verhofstadt a amenințat, în urmă cu o lună, că ar putea exclude ALDE România, Andrei Gerea a spus că există un dialog permanent și o monitorizare permanentă și că nu crede că se va ajunge aici. „Noi încercăm să venim cu fapte, nu cu vorbe, așa cum merg unii români cu pâra la Bruxelles”, a afirmat liderul ALDE.

Guy Verhofstadt a impus, în 6 ianuarie, ca ALDE România să susțină în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția în privința legilor Justiției și ONG-urilor. „Dacă vor face acest lucru vor avea un loc binemeritat în interiorul familiei ALDE. Dacă nu, nu”, a amenințat Verhofstadt.

USR a început să facă demersuri pentru a intra în familia ALDE Europa după alegerile europarlamentare din luna mai.