Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV EvZ. Se ascut săbiile în Modrogan: 10 lideri PNL forțează debarcarea lui Orban
EXCLUSIV EvZ. Se ascut săbiile în Modrogan: 10 lideri PNL forțează debarcarea lui Orban

EXCLUSIV EvZ. Se ascut săbiile în Modrogan: 10 lideri PNL forțează debarcarea lui Orban

O grupare disidentă condusă de liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, negociază cu organizațiile județene liberale instalarea unui nou președinte al formațiunii.

Planul puciștilor din PNL este să ceară, la ședința Consiliului Național din 4 august, convocarea unui Congres extraordinar al partidului în care să se scoată la concurs toate funcțiile din conducere. „Evenimentul zilei” a aflat că zece organizații PNL susțin demersul: filialele județene din Ilfov, Olt, Vâlcea, Prahova, precum și cele șase organizații de sector din București.

Cele 10 filiale plănuiesc să depună în partid o listă de semnături pentru convocarea Congresului, pe care să se iscălească suficienți lideri județeni cât să clatine scaunul lui Ludovic Orban.

Motreanu zice „Pas”

Printre numele vehiculate în PNL ca potențiali concurenți la șefia partidului sunt primvicepreședintele partidului Iulian Dumitrescu, liderul PNL Ilfov, Marian Petrache și fostul secretar general al partidului din guvernarea Tăriceanu, Dan Motreanu.

Potrivit surselor EVZ, Motreanu se bucură de simpatie în partid dar nu își dorește funcția. El a fost achitat în luna iunie de către judecătorii ÎCCJ într-un dosar privind luarea de mită pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegerile locale și generale) a candidaților PNL.

Dumitrescu este cotat, în tabără anti-Orban, ca fiind cea mai bună variantă pentru a candida la șefia partidului. Liderul PNL București, Cristian Bușoi, are ca principal obiectiv să prindă un nou mandat de europarlamentar, mai degrabă decât șefia PNL.

 

Portavocea nemulțumiților

În Biroul Executiv al liberalilor, care se desfășoară, de obicei, luni, la Palatul Parlamentului, prim-vicepreședintele PNL, Marian Petrache, a spus răspicat că se impune convocarea unui congres al partidului atât în vederea unei „clarificări doctrinare”, cât mai ales pentru reafirmarea sprijinului față de Ludovic Orban din partea celor care l-au votat.

„Sunt voci în partid – chiar dvs. le comentaţi şi spuneţi că (Ludovic Orban, n.red.) e contestat, că nu e contestat. Ludovic a fost ales de 80% dintre cei care au participat la acel congres. În mod normal, cei care l-au susţinut trebuie să îşi reafirme sprijinul faţă de Ludovic Orban”, a spus Marian Petrache.

Sforile lui Atanasiu

Fostul ministru și senator Teodor Atanasiu, îi ajută pe puciști să-și ducă planul la capăt. Atanasiu s-a retras din prim-planul vieții de partid, fiind numit membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, dar continuă să tragă sfori în PNL, au relatat EVZ surse din partid. După ce Klaus Iohannis a ajuns președinte, Teodor Atanasiu a construit în PNL mai multe „cooperative” care au făcut jocurile decisive în rundele de alegeri interne.

Blaga ține PD-L în cazarmă

Fostul copreședinte PNL Vasile Blaga le-a cerut liderilor ex-PDL să nu participe la vreun plan de schimbare a conducerii centrale. Blaga și-a strâns „apostolii” la sediul central și le-a explicat că ținta partidului trebuie să fie intrarea în formație de luptă pentru alegerile prezidențiale astfel încât președintele Klaus Iohannis să câștige un nou mandat la Palatul Cotroceni.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: