LIDERI MONDIALI în România. Se caută tineri pentru ȘTIINȚA VIITORULUI

LIDERI MONDIALI în România. Se caută tineri pentru ȘTIINȚA VIITORULUI

Savanţi de renume mondial lsunt așteptați a cel mai important târg de educaţie şi ştiinţă care are loc în România. Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul pentru Fizică Laserilor și Institutul pentru Fizica si Inginerie Nucleara vor prezenta studenţilor şi tinerilor absolvenţi doritori ce locuri disponibile au pentru angajare. La evenimentul care are loc pe Platforma Măgurele, specialiștii români și străini vor vorbi despre biotehnologii şi influenţa lor, protecţia datelor personale, identificare facială şi multe altele.

Cele mai importante institute de cercetare din România organizează, în perioada 23 - 25 noiembrie, pe Platforma Măgurele, târgul de educaţie şi ştiinţă „Cu mic, cu mare... prin Univers”. Prin această inițiativă, specialiști de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), Institutul Național pentru Fizică Laserilor, Plasmei si Radiației (INFLPR) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) au decis să arate ce pot. Vineri, instituele îşi vor deschide laboratoarele publicului doritor, care va putea să constate ce performanţe au şi că nu mănâncă degeaba bani de la buget.  Sâmbătă, la sediul Facultăţii de Fizică din Măgurele se va declanşa o adevărată vânătoare de creiere, fiindcă institutele ştiinţice vor prezenta studenţilor şi tinerilor absolvenţi doritori ce locuri disponibile au pentru angajare. Deasemenea, se vor face experimente fizice spectaculoase şi se va discuta despre trecutul şi viitorul Platformei Măgurele. În final, duminică, vor fi dezbateri plurudisciplinare cu savanţi cunoscuţi pe plan mondial despre biotehnologii şi influenţa lor, protecţia datelor personale, identificare facială şi multe altele. Pe scurt, timp de trei zile platforma Măgurele va fi un adevărat mall ştiinţific.

ISS pe urmele lui Einstein - cel mai mare experiment cosmic european

La Institutul de Ştiinţe Spaţiale lucrează 100 de cercetători, oameni de știință care duc România pe un loc de frunte în rândul țărilor care investesc în acest domeniu. Specialiștii români ai ISS au numeroase invenții folosite de NASA și de Agenția Spațială Europeană (ESA), precum nanosateliții, fiind unul dintre foarte puţinele institute din lume care poate face aşa ceva. Apoi, trusa de telemedicină cu comunicaţie satelitară, care poate funcţiona la orice altitudine şi pe orice formă de relief. Ea transmite în timp real parametrii vitali ai unui pacient. Tot la ISS a fost realizat un program de identificare facială, un soft care cu ajutorul unei camere de luat vederi, datorită fizionomiei cuiva, poate indentifica dacă persoana respectivă este surmenată, beată, deprimată sau obosită. El poate fi salutar atât pentru astronauţii aflaţi în misiune, dar, în timp, ar putea fi folosit şi, de ce nu, pentru şoferi. Cercetătorii ISS au realizat un experiment unic: au trimis în Cosmos ciuperci românești. Astfel, au demonstrat că sporii de ciupercă se dezvoltă mai rapid în spațiu iar astronauții sunt predispuși la îmbolnăvire multmai repede. Cercetătorii români au realizat și instrumente care fac parte din cel mai mare experiment cosmic european, Proiectul eLisa, un pas uriaș care poate demonstra existența universurilor paralele, bazat pe detectarea undelor gravitaționale, un concept propus, încă din 1916, de fizicianul Albert Einstein, în baza teoriei relativității.

Cel mai puternic laser din lume

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei derulează unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare din istoria României, laserul de la Măgurele, o investiţie de 300 milioane euro. ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ) va adăposti cel mai puternic laser din lume, cea mai puternică rază, echivalentul a 10% din puterea Soarelui. ELI-NP va fi cea mai avansata infrastructura de cercetare din lume care se va axa pe studiul fizicii fotonucleare si aplicatii ale acesteia.