Lideri din vremea crizei din 2008 fac apel la convocarea unui summit de urgenţă G20
- Magda Spiridon
- 12 martie 2020, 04:30
Rudd a spus că summitul din 2009 a fost acel eveniment unic care a oprit criza financiară. "În prezent, pieţele nu văd decât (o atitudine de genul) fiecare pentru sine", a spus el.
Printre alte personalităţi care fac apel la acţiune la nivelul G20 se numără Nicholas Burns, diplomat senior în perioada administraţiei lui Bill Clinton, Taro Aso, vicepremierul Japoniei, şi Zapatero. Ideea beneficiază de susţinerea sindicatelor internaţionale care sunt parteneri oficiali ai întrunirilor G20.
Totuşi, încă niciun lider în funcţie nu a făcut pasul în faţă pentru a juca un rol de iniţiator. Probabil cel mai apropiat de asta este şeful BCE, Christine Lagarde care a avertizat că s-ar putea ajunge la un crah de felul celui din 2008 dacă Europa nu va lua măsuri coordonate.
Fletcher a recunoscut că ar fi greu să fie convins Donald Trump "să nu vină acolo doar pentru a face act de prezenţă alături de toţi acei oameni care îl dispreţuiesc şi sunt exasperaţi în ceea ce-l priveşte (şi vice-versa), într-un an electoral, ci totodată să fie de acord cu coordonarea măsurilor"."În 2008 ne găseam într-o etapă mult mai bună a ciclului geopolitic internaţionalist/naţionalist", a spus Fletcher. "Exista mai mult leadership în jurul mesei decât este cazul astăzi. Kevin Rudd, un fel de Merkel mai puternic.
Majoritatea înţelegeau că erau terminaţi dacă nu găseau rezultate".Sub presiune din partea consilierilor şi sondajelor, Trump pare a reveni asupra tentativei sale iniţiale de minimalizare a impactului coronavirusului. Acum discută chiar despre o eliminare temporară a impozitelor - care ar putea costa 700 de miliarde de dolari - demers care ar rivaliza şi cu pachetul de salvare financiară din 2008 şi cu măsurile de stimulare economică ulterioare.