Statul francez a anunțat, vineri, că liderul Al-Qaeda din nordul Africii, Abdelmalek Droukdel, a fost omorât de forțele militare din Hexagon, în timpul unei oprațiuni derulate în partea de nord a Republicii Mali.

Vreme de șapte forțele militare erau pe urmele liderului islamist. Abdelmalek Droukdel era printre cei mai experimentaţi militanţi din Nordul Africii şi unul dintre cei care au participat la preluarea zonei de nord a Republicii Mali de către militanţii Al-Qaeda. Intervenţia militară franceză din 2013 i-a îndepărtat, ajutând forţele din Mali să îşi recucerească teritoriul.

„În 3 iunie, forţele armatei franceze, cu sprijinul partenerilor locali, l-au ucis pe emirul al Qaeda în Magrebul Islamic Abdelmalek Droukdel şi mai mulţi dintre colaboratorii săi apropiaţi, în cadrul unei operaţiuni desfăşurate în nordul Republicii Mali. Este o lovitură severă pentru grupările teroriste. Forțele noastre, în cooperare cu partenerii din Sahel, vor continua să vâneze teroriștii fără oprire”, a anunţat ministrul Apărării din Franţa Florence Parly, pe Twitter. Ministrul francez al Apărării a susținut că liderul era responsabil de toate filialele Al-Qaeda din nordul Africii şi era, de asemenea, la comanda grupului JNIM din Sahel. Droukdel dar și alți membri ISIS din cercul său au fost omorâți în urma operațiunii forțelor franceze.

Abdelmalek Droukdel era adeptul fostului lider Al Qaeda Irak Abu Musab al-Zarqawi și a luptat în Afganistan.

Tribulanul algerian l-a condamnat la moarte pe Abdelmalek Droukdel, în 2012, fiind acuzat de crimă, apartenenţă la o organizaţie teroristă şi atacuri în care a folosit explozivi. Liderul islamist a primit acuzațiile în urma a trei atacuri cu bombă care au avut loc în Alger, în aprilie 2007 şi soldate cu moartea de 22 de persoane şi cu rănirea altor 200. Născut în anii `40, Abdelmalek Droukdel a mai comandat, printre alte atacuri sângeroase, și asaltul unui hotel din Burkina Faso, în urma căruia 30 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 150 au fost rănite. (Captură video: CNN)