Evenimentul Zilei > Actualitate > LIDER AL LUMII ISLAMICE, în România. Prof. univ. dr. Şeic Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki: “Organizații precum ISIS nu au nicio legătură cu islamul”
LIDER AL LUMII ISLAMICE, în România. Prof. univ. dr. Şeic Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki: “Organizații precum ISIS nu au nicio legătură cu islamul”

LIDER AL LUMII ISLAMICE, în România. Prof. univ. dr. Şeic Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki: “Organizații precum ISIS nu au nicio legătură cu islamul”

Universitatea „Ovidius” din Constanţa, prin Institutul de Ştiinţă, Cultură şi Spiritualitate Dobrogeană şi Centrul de Studii şi Cercetări Religioase şi Juridico-Canonice al celor Trei Religii Monoteiste (mozaică, creştină şi islamică), din cadrul Facultăţii de Teologie, l-a avut ca invitat de onoare pe prof. univ. dr. Şeic Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki, Secretarul General al Ligii Musulmane Mondiale. Personalitate marcantă a lumii islamice mondiale, profesorul a conferențiat despre „Omul în concepţia religiei musulmane”.

Evenimentul a avut loc în Aula Magna a Universității “Ovidius” din Constanța, în condiții de securitate maximă, participanții, ambasadori, consuli, autorități locale și centrale, reprezentanți ai universităţilor din Constanţa, Arhiepiscopul Tomisului, Muftiul Cultului Musulman din România, cadre didactice şi studenţi români și arabi, fiind verificați atât de SRI cât și de jandarmi. Oaspetele a acceptat să răspundă, fără rețineri, oricăror întrebări puse din sală, scoțând însă în evidență punctele comune între religiile islamică și creștină. Iar divergențele pleacă întotdeauna de la necunoaștere și lipsa comunicării între comunități.

Prof. univ. dr. Şeic Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki a vorbit despre exodul imigranților arabi către Europa de Vest răspunzând intrebărilor despre “așa zisa islamizare a Europei prin nepăsarea țărilor arabe bogate care nu fac nimic pentru oamenii care își părăsesc țările”. Secretarul general al Ligii Musulmane Mondiale a confirmat “aceste nenorociri care se întâmplă în zilele noastre și recunoaștem că există o lipsă de implicare din partea țărilor musulmane în a rezolva această situație”.

A ținut însă să precizeze că “în special țările Golfului și Arabia Saudită, de unde sunt eu, fac eforturi pentru ajutorarea acestor  năpăstuiți ai soartei. Sunt țări fac eforturi în domeniul umanitar și sanitar însă nu doresc ca aceste acțiuni să fie mediatizate”.  El, personal, s-a deplasat în Liban, Liban, Irak, Turcia, chiar și Afganistan, din partea Ligii Musulmane Mondiale, Profesorul crede că asemenea gesturi de înțelegere și ajutorare a imigranților năpăstuiți , a oamenilor aflați acum în situații speciale ar trebui să vină și din partea celorlalte organizații mondiale și guvernamentale.

Invitatul a explicat că “terorismul și teroarea dăunează comunităților, iar Coranul spune că cine omoară un suflet este ca și cum ai fi omorât întreaga omenire”. Actele teroriste nu au legătură cu religia, a declarat profesorul Șeic pentru EVZ. “O organizație precum Statul Islamic, sau alte organizații care au ideologii asemănătoare, nu au nicio legătură cu islamul. Însă o motivare a existenței acestor organizații este ignoranța și necunoașterea religiei și de asemenea nedreptățile care apar în acele comunități. Aceste conflicte sunt folosite de forțele mondiale iar acei oameni oropsiți sunt nevoiți să fugă. În această situație solicităm forțelor mondiale și societății mondiale să ia măsuri care vor duce la eradicarea nedreptăților pe care le trăiesc aceste comunități”.

Personalitate marcantă a lumii islamice mondiale, Şeicul Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki, a deţinut portofoliul de Ministru al Arabiei Saudite pentru problemele religioase, astăzi fiind şi Preşedinte al Ligii Universităţilor Islamice, al Consiliului Islamic Mondial (Londra) şi al Consiliului Islamic Mondial pentru Salvare. Printre cărţile publicate de prof. univ. dr. Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki,sunt : „Cauzele diferenţelor în jurisprudenţa islamică”, „Familia în concepţia Islamului”, „Regatul Arabiei Saudite şi serviciile aduse de acesta Islamului şi lumii musulmane din Apus”, „Islamul şi Drepturile omului”.

Rectorul Universității Ovidius, Sorin Rugină, și profesorul univ. dr. Şeic Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki au semnat o scrisoarea de intenție care prevede promovarea colaborării  și cooperării între universitatea constănțeană și Liga Mondială Musulmană în direcția dialogului interreligios și intercultural. S-a convenit și colaborarea între Universitatea Ovidius din Constanța și Liga Universităților Musulmane din lume. Invitația la Constanța a secretarului general al Ligii Musulmane Mondiale a fost sprijinită de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și de liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Murat.