Licitația pentru salubrizarea Metroului este blocată. O firmă de catering a înmulțit șobolanii

Licitația pentru salubrizarea Metroului este blocată. O firmă de catering a înmulțit șobolanii

În timp ce directorul nabab de la Metrorex, Aurel Radu, tace mâlc, gunoaiele sufocă metroul. Societatea care ar trebui să se ocupe de curățenie are alt obiect de activitate și doar câțiva angajați.

Până acum un an nu vedeai o hârtie pe jos în stațiile de metrou, coșurile erau golite zilnic, iar șobolanii nu mișunau prin stații ziua în amiaza mare. De când șefii Metrorex au decis ca firmei ce aduna gunoiul de aproape 11 ani, Romprest, să nu îi mai fie prelungit contractul încheiat cu Metrorex, măcar până la atribuirea unei noi licitații, și a încredințat direct strângerea gunoiului unei societăți care are ca principal obiect de activitate serviciul de catering, în stații sunt mormane de gunoi și miroase urât.

Situația, care durează de aproape trei luni, pare să nu îl deranjeze pe șeful Metrorex, care își petrece timpul liber numai în locuri de lux unde  nota de plată depășește mii de euro. Mai mult, biroul de presă al companiei nu a oferit niciun răspuns „Evenimentului Zilei” care a cerut, în repetate rânduri, un punct de vedere al șefilor de la Metrorex.

Cert este că oamenii care circulă cu metroul sunt nevoiți să suporte mirosul și mizeria din subteran, și chiar își pun viața în pericol. Motivul: deja șobolanii sunt atât de mulți, încât au început să roadă și cablurile de comunicații. Un asemenea incident a avut deja loc, el fiind ținut secret de șefii Metrorex.

Măturători fantomă

Surse din Metrorex au povestit, pentru EVZ, că situația este gravă la această oră. „Licitația este contestată și stăm pe loc. Puteam să prelungim cu Romprest, până se termina licitația. Conducerea a luat această decizie neinspirată de a contracta direct firma de catering, care se chinuie să adune gunoiul, pentru că nu are oameni”, au dezvăluit sursele citate.

Denumită Libro Events, firma angajată de directorul nabab are ca principal obiect „activităţi ale bazelor sportive”, dar şi activităţi de catering. Aceasta a câștigat, prin achiziție directă, un contract de salubritate pe trei luni la metrou, dar participă şi la licitaţia pentru un acord cadru pe patru ani, adevărata miză a afacerii. Numai că, licitația a fost contestată de Romprest, iar Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus refacerea documentației de atribuire.

Speriați de rozătoare

Angajații de la metrou, dar și mulți bucureșteni ne-au semnalat că șobolanii s-au înmulțit foarte mult, iar dimineața și seara sunt cu zecile pe peroane și chiar urcă pe scările de la metrou. Situația s-a agravat de când Aurel Radu, unul dintre cei mai bogați bugetari, a ajuns să conducă Metrorex. El își petrece vacanțele numai în locații de lux: locul preferat fiind Coasta de Azur (foto).

EVZ a încercat să îl contacteze, dar el este de negăsit. De altfel, ca și anul trecut, când oamenii din Drumul Taberei stăteau în noroi, în timp ce lucrările la metrou erau blocate. 

„Evenimentul Zilei” a dezvăluit faptul că Aurel Radu a terminat Facultatea de Transporturi, dar nu a profesat, iar la doar două luni după ce a fost angajat în instituție a fost numit director general Metrorex, deși putea fi cel mult „muncitor prima treaptă”, potrivit unei evaluări făcute de șefii de la resurse umane de la Metrorex, obținută de EVZ.

Înainte de a ajunge director general, el a fost șef peste cantinele sociale din sectorul 1 şi director la cadastru, în cadrul RA-APPS, îmbogățindu-se după ce a obținut mai multe terenuri și imobile de la RA-APPS.