Lichiorul de ouă. Rețeta clasică și legătura dintre această băutură și Crăciun

Lichiorul de ouă. Rețeta clasică și legătura dintre această băutură și Crăciun Lichiorul de ouă, o tradiție de Crăciun în multe țări. Sursa foto: 77611252 © Oksanabratanova | Dreamstime.com

Sezonul rece ne face dornici de băuturi calde însă una dintre ele este legată strâns de Crăciun. Lichiorul de ouă este foarte popular în SUA și Marea Britanie, iar tradiția a început să se răspândească în întreaga lume. Preparatul clasic poate fi consumat cald și rece sau poate fi folosit pentru a aroma cafeaua sau ciocolata caldă.

Lichiorul de ouă este foarte popular în Marea Britanie și Statele Unite însă originea sa este necunoscută. Își are rădăcinile în secolul al XIII-lea, când era servit de aristocrați, iar ulterior a devenit o tradiție pentru Crăciun în toată lumea. Această băutură este asociată cu sărbătorile de iarnă și poate fi servită atât caldă cât și rece. Rețeta tradițională are la bază produse lactate și ouă, însă pot fi adăugate și anumite arome.

Lichiorul de ouă. De la o băutură pentru bogați, la una pentru toate clasele sociale

În secolul al XIII-lea, în Marea Britanie, laptele și ouăle erau considerate alimentele celor bogați. Un alt produs destinat celor avuți era sherry-ul. O băutură care are la bază aceste ingrediente era servită doar de aristocrați în toasturi pentru sănătate și prosperitate.

Odată cu trecerea timpului, în secolul al XVIII-lea, lichiorul de ouă a traversat Atlanticul spre coloniile britanice. Astfel a devenit o băutură foarte populară în America însă Războiul de Independență avea să schimbe rețeta. Sherry-ul nu se mai găsea atât de ușor, așa că americanii s-au orientat spre whisky și bourbon. În regiunile în care și acestea erau scumpe, se folosea orice altă băutură spirtoasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În America, lucrurile au stat diferit. Coloniștii puteau aduce rom din Caraibe la prețuri destul de avantajoase. Aprovizionarea cu lapte și ouă a fost mult mai accesibilă, iar astfel băutura aristocrată s-a transformat în una populară, accesibilă pentru toate clasele sociale.

Băutura pentru aristocrați se transformă în tradiție de Crăciun

Tineri care beau lichior de ouă cald

Băutura pentru bogați se transformă în tradiție de Crăciun. Sursa foto: 46446704 © Arne9001 | Dreamstime.com

Lichiorul de ouă, fiind o băutură caldă, a devenit populară în sezonul rece în coloniile din SUA. Deși rețeta aristocraților britanici avea la bază sherry-ul, americanii au adaptat-o în funcție de alcoolul care se găsea pe piață. Unii o pregăteau fără alcool, astfel transformând-o într-o băutură pentru întreaga familie.

George Washington, primul președinte al SUA, servea vizitatorilor o băutură asemănătoare cu lichiorul de ouă. Aceasta conținea o varietate de băuturi alcoolice combinate cu lactate și ouă. Pe lista de ingrediente se aflau brandy, whiskey de secară, rom jamaican și sherry. Se spune că doar cei mai curajoși oaspeți gustau această băutură.

Băutura aristocraților britanici a început să câștige popularitate în întreaga lume, fiecare țară adaptând rețeta. În Puerto Rico se adăuga suc sau lapte de cocos, iar în Mexic se folosește vanilie, scorțișoară și alcool de cereale. Germanii l-au denumit eierlikör, o băutură de casă, populară în perioada Crăciunului.

Lichiorul de ouă, rețeta clasică

Lichiorul de ouă este o băutură tradițională de Crăciun, iar mulți adaptează rețeta în funcție de gusturi și preferințe. Pentru rețeta clasică aveți nevoie de:

  • un litru de lapte,
  • 8 gălbenușuri,
  • o cană de zahăr,
  • 200 ml alcool (se poate folosi sherry, rom, coniac, whiskey sau bourbon),
  • 2 lingurițe esență de vanilie.

Modul de preparare este unul simplu. Într-un vas punem laptele și esența de vanilie apoi le punem la fiert. În tot acest timp batem ouăle cu zahărul, iar când laptele a fiert le adăugăm treptat, amestecând cu ajutorul unui mixer sau un tel. Punem din nou vasul pe foc mediu și lăsăm amestecul până capătă o consistență.

Când crema pentru lichiorul de ouă este gata, o punem într-un alt vas, trecând totul printr-o sită. Adăugăm alcoolul și amestecăm tot. Băutura este gata. Lichiorul poate fi păstrat pentru câteva zile la frigider, în sticle, dar poate fi consumat și cald, imediat după ce am adăugat alcoolul, potrivit Wikipedia.