Evenimentul Zilei > Actualitate > Liceeni geniali implicați în lupta anti-COVID. Au inventat robotul care ucide 99% din virusuri şi bacterii
Liceeni geniali implicați în lupta anti-COVID. Au inventat robotul care ucide 99% din virusuri şi bacterii

Liceeni geniali implicați în lupta anti-COVID. Au inventat robotul care ucide 99% din virusuri şi bacterii

Și micii inventatori se implică în lupta cu perfidul coronavirus. Un robot care ucide 99% din virusuri şi bacterii a fost realizat de mai mulţi elevi de la Colegiul „Gheorghe Roşca Codreanu" din Bârlad.

Acum liceenii de geniu așteaptă comenzi de roboți de la orice persoană sau instituție.

Trebuie spus că astfel de mașinării au mai fost făcute, în trecut, dar pentru că aveau o poziție fixă, nu reușeau să ajungă în toate colțurile unei încăperi.

Cel făcut de elevi are radiații de lungime scurtă şi acționează în toate direcțiile. Mai exact, Lampa UV a bactericidă a robotului folosește radiațiile de lungime scurtă 253 nm și asigură în proporții de 99% distrugerea și stoparea înmulțirii microorganismelor care produc boli.

Acesta dispune de un sistem integrat de temporizare, de 3 programe a câte 15 minute, 30 de minute și 60 de minute, iar dezinfecția se face automat. Piesele din care este construit robotul au fost comandate din SUA de profesorul Cătălin Angheluţă, cel care a înființat în 2019 echipa de robotică, numită Inorog.

Astfel, „echipa de robotică Inorog formată din elevi de la Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu a înfruntat pandemia prin crearea unui robot autonom programabil cu lampă UVC. Acesta dezinfectează eficient holurile școlii pe timp de noapte și în pauza dintre schimburi pentru ca orele să se desfășoare în condiții de siguranță”, se arată pe pagina de Facebook, Inorog Team RO152.

Elevii pot crea roboți de dezinfecție adaptați pentru orice instituție

Echipa de elevi Inorog poate crea roboți de dezinfecție adaptați pentru orice instituție. Unul dintre elevii creatori, Rachieru Robert, explică: „Adaptabilitatea codului ne permite modificarea traseului robotului în funcție de spațiul ce urmează să fie dezinfectat. În curs de dezvoltare este o interfață user-friendly prin care putem modela mai ușor traseul robotului”, scrie portaleducatia.ro.

În ansamblu, elevii din Bârlad realizatori ai robotului pentru dezinfecție subliniază: „Cu toții stim că pandemia ne-a schimbat viețile. În această situație de criză suntem puși în fața unei răscruci – ne adaptăm sau ne lăsăm copleșiți de obstacole. Noi ne-am adaptat. Am încercat să găsim soluții și căutăm în continuare metode de a îmbunătăți proiectul nostru. Sperăm să inspirăm și pe alții să încerce, să îndrăznească să caute soluții ingenioase folosindu-se de creativitate și simț practic”.

Iată că, cu mic cu mare, oamenii și-au unit eforturile pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, cea care ne-a schimbat decisiv viața în ultimii doi ani.