Lica Gheorghiu a fost „epurată” în 1965

Lica Gheorghiu a fost „epurată” în 1965

Lica Gheorghiu a fost „epurată” în 1965. Fiica cea mare a dictatorului Dej a visat mereu să fie o mare actriță iar Dej nu i-a refuzat nimic. După moartea lui însă, Lica Gheorghiu dispare din luminiile rampei

Lica Gheorghiu a fost „epurată” în 1965. Fiica cea mare a dictatorului Dej a visat mereu să fie o mare actriță iar Dej nu i-a refuzat nimic. După moartea lui însă, Lica Gheorghiu dispare din luminiile rampei.

Lica Gheorghiu s-a născut la Galați, la 28 august 1928. Închis din 1933 până la începutul lui august 1944, tatăl ei și al Constanței (Tanți), Gheorghe Gheorghiu-Dej a petrecut puțin timp cu fetele sale, de aceea, ele au crescut fără tată. Lica și-a scos din minți tatăl, iubindu-se cu Gheorghe Plăcințeanu, fiul unui medic care o lăsase să moară pe mama lui Dej. Dej s-a răzbunat crunt pe iubitul fiicei sale, acesta murind în Gulagul românesc.

Lica Gheorghiu nu este talentată dar este „tare-n tată”

După 1948, când Republica Populară este o realitate, Lica se visează actriță. În anii 50, încep amenajările la Buftea pentru ca Lica să poată avea roluri principale. Lica voia roluri de boieroaică, aristocrată, doar era fiica lui Dej și își permitea. Dej, mare amator de programe de televizor, duminica stătea toată ziua cu nepoții, copiii Licăi pe care i-a crescut ca pe ai lui. Lica a putut aduce ce dorea: macheuze, peruchiere, echipamente, substanțe, peliculă, orice avea nevoie. De aceea, se spunea că este „tare-n-tată”. Joacă în Lupeni 29, Erupția, Tudor, filme unde se vede că avea voință, dar fața era lipsită de expresie, chiar când voia să fie tandră.

Lica Gheorghiu „tăiată” de la Răscoala

Încă nu murise tatăl ei când ea dorea să joace în Răscoala. Evident, a dorit să joace rolul boieroaicei Nadina, care în romanul lui Rebreanu este descrisă goală, admirându-se în oglindă, apoi este violată de un țăran, Petre Petre, fiind căsătorită cu fiul boierului pe care-l înșeală, iar la final în timpul răscoalei, un țăran o agresează și apoi o sugrumă.

Discuțiile din culise sunt savuroase. Scenaristul și regizorul exclamă: „tovarăși, dar Nadina era cam curvă, iar apoi a fost violată. Cum să joace toarșa Lica, fiica lui tov.Dej așa ceva”?

În cele din urmă, Lica a înțeles mesajul (ea dorea să dea o expresie tragică a existenței Nadinei, care moare ucisă, avea predilecție spre roluri din astea cu final tragic) și a acceptat să joace rolul fiicei preotului care e ucis în răscoală de un glonț rătăcit, apoi fiica lui  e biciuită pentru că își luase tatăl mort acasă ca să îl îngroape.

Filmează scenele, dar moare tatăl, ei, iar funeraliile lui Dej paralizează tot.  Apoi, brusc, scenele cu Lica sunt tăiate și cariera ei se termină. A trăit în anonimat până la moartea ei, la Budapesta, la 17 martie 1987. A dorit să plece dincolo înțolită în cea mai scumpă blană și plină de bijuterii. Măcar ultima scenă a acestei lumi, a vrut-o strălucitoare și tragică. Evenimentul morții sale abia dacă a fost amintit.

Lica Gheorghiu a fost apreciată de primii actori ai anilor 6o pentru că a înzestrat Buftea. Condamnată 22 de ani la anonimat, Lica Gheorghiu rămâne un personaj tragic.

Ne puteți urmări și pe Google News