Reporter: Statele Unite, Europa sau Japonia nu vor învăţa din lecția crizei că este necesar să-şi limiteze dependența lor de locomotiva chineză?

Mathieu Duchâtel: Această idee există peste tot. Planul japonez de relansare include astfel finanțarea pentru relocarea industriei japoneze în afara Chinei, Japoniei și în alte părți din Asia.

Agresivitatea manifestată astăzi de diplomația chineză pentru a apăra gestionarea crizei pe pământul chinez, pentru a critica Statele Unite și anumite țări europene pentru timpul lor de reacție se explică în mare măsură printr-o postură defensivă.

În faţa acestei neîncrederi, China trebuie să-și redubleze puterea de convingere.

Reporter: Aceste eforturi de convingere pot fi productive?

Mathieu Duchâtel: Mai presus de toate, chinezii riscă, prin excesul lor, să fie contraproductivi. Dând o „bătălie a poveştilor” şi epuizându-şi astfel resursele, China arde și podurile diplomatice.

 Reporter: De ce această febrilitate?

 Mathieu Duchâtel: Nu trebuie să subestimăm importanța reuşitei Taiwanului și buna primire în democrațiile occidentale a succesului democrației insulare în gestionarea crizei sale.

Aceasta provoacă o tensiune puternică la Beijing – chestiunea Taiwan determină China să-și politizeze şi mai mult mesajele pe plan internațional în jurul coronavirusului.

În plus, o anumită confuzie se degajă din comunicarea chineză, cu anumiți diplomați, cum ar fi ambasadorul în Statele Unite, Cui Tiankai, care critică supralicitarea la care recurg unii dintre colegii săi.

Pe scurt, acest amestec între tentația de a profita de oportunitatea unei slăbiciuni americane și percepția unei mari vulnerabilități (întrucât bătălia poveștilor este departe de a fi câștigată de Beijing) nu dă impresia că a fost decisă o strategie clară pentru a consolida pozițiile Chinei în competiția sa cu Statele Unite.

Dimpotrivă, lasă impresia unei navigări în derivă.

 

PAGINA ANTERIOARA