LIBERATION. Lukașenko vorbește despre posibila sa plecare de la președinție

LIBERATION. Lukașenko vorbește despre posibila sa plecare de la președinție

În timpul unei călătorii, Lukașenko a creionat câteva linii ale proiectului de reformă constituțională și a anunțat că nu va mai fi președinte odată ce acesta va fi adoptat.

Belarus fără Aleksandr Lukașenko? Dictatorul se gândește acum la plecarea sa, deloc imaginabilă acum câteva luni. "Nu voi mai fi președinte când va fi introdusă noua Constituție", a spus el vineri la prânz, potrivit Belta, agenția de presă guvernamentală.

În timp ce vizita un spital, Lukaşenko a făcut o actualizare a succesului luptei împotriva Covid-19 în Belarus - succes care se datorează în principal absenței unor cifre de încredere. În treacăt, el a evocat în câteva cuvinte viziunea sa despre ceea ce ar trebui să fie noua Constituție. Președintele din Belarus a ţinut să-şi asigure concetățenii: "Democrația nu este subiectul". Mai bine: țara sa nu are nevoie de ea, amintind că pe vremea lui Gorbaciov, toți liderii erau aleși, ceea ce "a dus la pierderea țării și la căderea URSS".

Nu, ceea ce îl îngrijorează este faptul că un nou președinte va prelua frâiele și va prelua puterile foarte extinse de care se bucură el. "Nu putem da această Constituție unui președinte necunoscut, ar fi un dezastru", a explicat Lukașenko. S-ar simți el amenințat? "Beneficiem de una dintre cele mai serioase constituții din lume, cu Rusia și Kazahstanul, care depinde în totalitate de deciziile președintelui", a reamintit Lukaşenko. După alegerile frauduloase din august, mulți bieloruși o recunosc pe Svetlana Tihanovskaia ca fiind "președintele ales". Aceasta se bucură de sprijin internațional, în special de acela al Uniunii Europene, care estimează că rezultatele care proclamă victoria lui Lukașenko cu 80% din voturi au fost falsificate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la începutul protestului popular, reforma constituțională este principalul semn de deschidere al autocratului, în încercarea de a-i calma pe manifestanți. Fără mult succes pentru moment, mobilizările continuă în fiecare weekend, în ciuda brutalității represiunii poliției.

Se știe puțin despre această posibilă reformă. Dictatorul rămâne vag și îşi înmulțește frazele scurte fără a fi lansat un proces clar. Cu privire la posibilitatea consultării Parlamentului și a înfiinţării de partide politice pentru a lucra la proiectul constituțional, el a emis avertismente. Crearea partidelor ar putea duce la divizarea societății din Belarus și la apariția grupurilor cu interese diferite, o idee foarte proastă, așadar, pentru Lukașenko. "Dar dacă asta este ceea ce vreţi și națiunea votează pentru asta, așa se va face". Această Constituție nu este acolo pentru a-mi satisface așteptările. Nu voi mai fi președinte când va fi instituită noua Constituție", a detaliat el.

Ca de obicei, dictatorul se prezintă ca garant al păcii sociale. Dacă Lukașenko nu se mai vede în fruntea Belarusului odată cu instituirea noii sale Constituții, îi putem înțelege deci reticența de a lansa lucrările reformei sale.