Liberalismul funcționează: Milei a scos din criză Argentina

Liberalismul funcționează: Milei a scos din criză Argentinajavier milei, Președintele Argentinei Sursa foto: Facebook

Liberalismul chiar funcționează! Președintele Javier Milei a scos Argentina din criza în care țara s-a zbătut zeci de ani din cauza politicilor suveraniste și socialiste ale peroniștilor din Partidul Justițialist.

Victorie importantă pentru Milei

Economia Argentinei a ieșit din recesiune, în urma reformelor liberale inițiate de președintele Javier Milei, aspru criticat și chiar ridiculizat de presa și universitarii de extrema stângă din toată lumea.

Produsul Intern Brut (PIB) din Argentina a crescut, în al treilea trimestru al anului, pe măsură ce criza de lungă durată începe să se atenueze.

Argentina a ieșit dintr-o recesiune severă în al treilea trimestru, marcând o piatră de hotar pentru încercarea președintelui liberal Javier Milei de a pune capăt crizei economice de lungă durată a țării.

PIB-ul s-a majorat cu 3,9% din iulie până în septembrie, în termeni ajustați sezonier, comparativ cu trimestrul precedent, marcând primul trimestru de creștere al Argentinei de când a intrat în recesiune, la sfârșitul anului 2023, a anunțat agenția de statistică a țării.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2023, PIB-ul pentru trimestrul al treilea a scăzut cu 2,1%.

Milei și succesul liberalismului în doar un an de mandat

Revenirea economică vine în momentul în care Javier Milei împlinește un an de mandat, timp în care a făcut reduceri reale de cheltuieli bugetare și a pus în practică dereglementarea economiei.

Programul a redus inflația anuală a țării, de trei cifre,  și l-a făcut pe președintele libertarian unul dintre cei mai proeminenți lideri ai dreptei globale, câștigând sprijin de la președintele ales al SUA, Donald Trump, precum și de la unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi, miliardarul Elon Musk.

Javier Milei și Donald Trump

Javier Milei și Donald Trump / Sursa Foto- Facebook

Obligațiunile suverane ale Argentinei au crescut luni, prima pe care investitorii scăzând cu 4,4%, până la 677 de puncte de bază, în scădere de la peste 2.000 când Milei a preluat mandatul.

Suveranismul și statul social au dus Argentina în criză

Criza economică, cauzată în mare parte de utilizarea de către guvernele anterioare a tipăririi banilor care alimentează inflația pentru a finanța cheltuielile sociale, s-a adâncit în primele luni de președinție a lui Milei, ca urmare a austerității și a inflației. Rata sărăciei în țară a crescut cu 11 puncte în prima jumătate a anului 2024, până la 53%.

În timp ce JPMorgan a spus că se așteaptă ca economia Argentinei să se contracte cu 3% în acest an, se proiectează o creștere de 5,2% în 2025. Acest lucru ar aduce PIB pe cap de locuitor la nivelul din 2021, când economia ieșea din pandemie.

Expansiunea a fost determinată de o revenire a cheltuielilor de consum și a investițiilor de capital, după o scădere bruscă la începutul acestui an, și a continuat o creștere puternică a exporturilor din agricultură și minerit. Producția și construcțiile rămân profund afectate.

Provocări viitoare pentru Javier Milei

Unii analiştii spun că Milei trebuie să producă o creştere durabilă care să înceapă să sporească nivelul de trai al argentinienilor, dacă doreşte să câștige la alegerile intermediare de la sfârşitul anului 2025, când speră să extindă mica minoritate din Congres a formațiunii „La Libertad Avanza”.

Marile provocări rămân prezente însă pentru guvernul său, inclusiv cu privire la ridicarea controlului asupra capitalului și a controlului valutar al Argentinei, ambele de natură să descurajeze investițiile străine și să împiedice banca centrală să-și construiască rezervele valutare.

Sebastián Menescaldi, directorul de consultanță EcoGo din Buenos Aires, a spus că se așteaptă ca economia să continue să crească în 2025, „deși într-un ritm mai lent” decât revenirea inițială.

„Acest lucru îi va oferi Milei o creștere puternică, de 5% anul viitor. Dar efectul va fi resimțit foarte inegal pentru industrii și grupuri de muncitori”, a adăugat acesta, citat de Financial Times.