Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii își pierd încrederea în Florin Cîțu. Criza politică provoacă fisuri în echipa câștigătoare
Liberalii își pierd încrederea în Florin Cîțu. Criza politică provoacă fisuri în echipa câștigătoare

Liberalii își pierd încrederea în Florin Cîțu. Criza politică provoacă fisuri în echipa câștigătoare

O filială a PNL se dezice de Florin Cîțu și de actuala conducere a PNL, solicitând ca premierul desemnat, Ncolae Ciucă să-și depună mandatul. Liberalii rebeli susțin că trebuie reluate negocierile în vederea coagulării unei majorități în Parlament.

Filiala PNL Satu Mare susține reluarea negocierilor în vederea realizării unei majorități parlamentare și formarea unui nou guvern. Biroul Permanent Judeţean al PNL Satu Mare a luat această decizie și a transmis un comunicat de presă în care și-a prezentat punctul de vedere. Potrivit sursei citate, în condițiile în care guvernul propus de Nicolae Ciucă nu are șanse să treacă de votul în Parlament, aceasta este cea mai bună soluție. Decizia PNL Satu Mare este în totală divergență cu cea a lui Florin Cîțu și a conducerii centrale a partidului. Aceștia vor ca PNL să meargă în parlament cu un guvern minoritar.

„Ţinând cont că din deciziile luate oficial de PSD şi USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susţinere politică şi nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-şi depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu acelaşi premier desemnat sau cu altul, susţinut de majoritatea conducerii partidului, cu respectarea condiţiei să fie din partea Partidului Naţional Liberal”, se arată în comunicatul PNL Satu Mare.

sursă: EvZ

Liberalii nu sunt de acord cu un guvern minoritar

Liberalii susțin că alegerile anticipate, suspendarea președintelui Klaus Iohannis sau un guvern minoritar nu reprezintă o soluție pentru aceste momente de criză. Drept urmare, au arătat reprezentanții PNL Satu Mare, este nevoie de o nouă coaliție guvernamentală. Iar prima opțiune este USR, urmată de PSD, în cazul în care negocierile cu cei dintâi nu se concretizează.

„Situaţia complicată în care se află ţara reclamă înţelepciune şi raţiune. Nici alegerile anticipate, nici suspendarea preşedintelui şi nici o guvernare vulnerabilă nu sunt soluţiile pe termen lung pentru ţară. România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate clară în Parlament. Criza sanitară, scumpirea energiei şi a preţurilor la materialele de construcţii sunt doar câteva dintre problemele care trebuie rezolvate în regim de urgenţă.

PNL are datoria de a iniţia noi discuţii cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opţiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR şi UDMR până în 2024. De asemenea o altă opţiune este o guvern împreună cu PSD care deţine peste 30% din Parlament şi putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin. Orice amânare a rezolvării crizei politice va genera alte noi probleme care cu greu se vor mai putea rezolva, iar singurii care vor pierde vor fi cetăţenii României”, se mai arată comunicatul de presă al PNL Satu Mare.

Nicolae Ciucă
Sursa foto: EVZ

Nicolae Ciucă să-și depună mandatul

Filiala propune ca premierul desemnat Nicolae Ciucă să-și depună mandatul, iar discuțiile și negocierile să fie reluate în jurul altui premier.

„Ţinând cont că din deciziile luate oficial de PSD şi USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susţinere politică şi nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-şi depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu acelaşi premier desemnat sau cu altul, susţinut de majoritatea conducerii partidului, cu respectarea condiţiei să fie din partea Partidului Naţional Liberal.

Suntem convinşi că Biroul Executiv al PNL va lua decizii de deblocare a actualei situaţii politice şi va veni cu o soluţie viabilă în cel mai scurt timp. România are de implementat programe extrem de importante în perioada care vine şi e nevoie de un guvern activ, competent şi care să răspundă actualei stări de fapt prin care trecem”, a mai arătat sursa citată.

PNL merge în Parlament cu un guvern minoritar

PNL a decis că meargă cu un guvern minoritar PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, în Parlament. Marţi, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisii, iar miercuri se va da votul pe noul Guvern. Oficial, doar PNL şi UDMR susţin această formulă, PSD şi USR anunţând că nu vor vota un guvern condus de Nicolae Ciucă. Astfel, şansele ca acesta să treacă de votul Parlamentului sunt minime.