Evenimentul Zilei > Politica > Liberali influenți, sancționați de noul statut PNL
Liberali influenți, sancționați de noul statut PNL

Liberali influenți, sancționați de noul statut PNL

Liberalii au adoptat în ședința conducerii partidului de ieri, o serie de criterii de integritate care îi privesc pe membrii partidului cu probleme cu legea.

Potrivit noilor prevederi, dacă împotriva reprezentantului PNL se dispune vreo măsură preventivă, fie că este vorba despre arest sau arest la domiciliu, atunci el va fi suspendat din funcție, iar cel condamnat definitiv își va pierde calitatea de membru. În plus, dacă membrul PNL este trimis în judecată, acesta este suspendat din funcția deținută în partid. De asemenea, toate persoanele care sunt susținute de partid în administrația centrală și dacă împotriva lor se începe urmărirea penală, atunci acestea își pierd sprijinul politic al PNL. Suspendarea calității de membru al PNL intervine atunci când reprezentantul PNL este condamnat în primă instanță.

Membrii PNL vor avea însă un moment de respiro pentru că aceste modificări vor intra în vigoare abia peste câteva săptămâni.


FOTO: Corneliu Dobrițoiu, senator PNLMai exact, propunerea votată în cadrul Biroului Politic Național de azi va fi înaintată Consiliului Național care trebuie să voteze aceste modificări, urmând ca acestea să fie consemnate de tribunal.

„O să ajungem cu sancțiunile până la Burebista”

Ieri, la ședința conducerii PNL au participat inclusiv liberali vizați de modificările de statut, printre care secretarul general-adjunct al partidului, fost șef al ANSVSA, Marian Zlotea, trimis în judecată pentru luare de mită, sau senatorul liberal de Constanța Gigi Chiru, condamnat săptămâna trecută la șase luni de închisoare cu suspendare.


Corneliu Dobrițoiu, Mircea Roșca sau Dian Popescu sunt alți liberali vizați de noul Statut


Vasile Blaga a spus că a avut o discuție cu senatorul PNL de Constanța și că acesta „s-a pus la dispoziția partidului”. „Nu vor fi probleme”, a adăugat Blaga. „O să ajungem cu sancțiunile și excluderile până la Burebista”, spunea un liberal, ieri, într-o pauză de ședință.


FOTO: Gigi Chiru, senator PNLVizat este și senatorul Corneliu Dobrițoiu, trimis în judecată în dosarul „Case pentru generali”, urmând ca o sentință în primă instanță să fie dată în câteva zile sau deputatul Mircea Roșca, trimis în judecată pentru trafic de influență și aflat în arest la domiciliu. De asemenea, nici senatorul PNL Dian Popescu nu ar trebui să stea liniștit: el a fost condamnat de ICCJ la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu. Și un baron PNL este vizat de aceste prevederi: Florin Țurcanu, condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual și suspendat din funcția de președinte al CJ Botoșani.


FOTO: Marian Zlotea, secretar general adjunct al PNLSuma pentru achitarea datoriilor, dublată

Printre deciziile luate, ieri, de PNL se numără și cea prin care organiza țiile județene vor fi nevoite să contribuie financiar cu suma de 9.000 de lei, lunar, pentru „susținerea eforturilor și funcționării partidului”, după cum a anunțat co-președintele PNL, Vasila Blaga. Inițial, în urmă cu două săptămâni, s-a luat decizia ca fiecare organizație să contribuie cu 4.500 de lei, lunar, pentru achitarea datoriilor, dar având în vedere că acestea depășesc trei milioane de euro, s-a decis dublarea sumei. Tot ieri s-a decis ca organizația de femei și cea de tineret să aibă drept de vot în interiorul partidului, până acum ele având un punct de vedere consultativ.