Preşedintele libanez Michel Aoun a declarat miercuri că țara lui va începe să expulzeze refugiaţii sirieni înapoi în statul lor, începând de săptămâna următoare.
Dat fiind anunțul, organizaţile care militează pentru respectarea drepturilor omului își fac griji referitor la siguranţa acestor persoane. De altfel, Liban este statul cu cei mai mulți refugiați pe cap de locuitor la nivel global. Executivul țării a estimat că, din cele peste șase milioane de cetățeni, circa 1,5 milioane sunt refugiaţi sirieni, asta în timp ce Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a raportat un număr mult sub un milion.
Refugiații sirieni vor fi expulzați din Liban
Issam Charafeddine, ministrul libanez pentru persoane strămutate, a transmis în luna iulie că există un plan ce constă în repatrieri lunare a circa 15.000 de refugiaţi sirieni. Mai mult, oficialul a subliniat că Siria este acum, în mare parte, un stat „sigur”, asta după mai bine de zece ani de război, contrazicând astfel UNHCR, care a reliefat că nu există condiții care să permită o asemenea revenire în masă a populației.
Organizația Human Rights Watch (HRW) din New York declara atunci că „Siria este oricum, dar nu sigură pentru cei care revin. Refugiaţii sirieni care au revenit între 2017 şi 2021 din Liban şi Iordania se confruntă cu abuzuri grave în ce priveşte drepturile omului şi cu persecuţii din partea Guvernului sirian şi a miliţiilor afiliate”, a fost mesajul Lamei Fakih, director al Diviziei Orientul Mijlociu în cadrul Human Rights Watch, conform Reuters.
Joe Biden a ordonat o serie de atacuri în Siria
Președintele american Joe Biden a ordonat, marți, 23 august 2022, lovituri aeriene împotriva grupărilor susținute de Iran în Siria, la câteva zile după ce o serie de rachete au lovit în apropierea unei baze militare americane din nord-estul țării aflate în război. Atacurile aeriene ale armatei americane au vizat grupuri susținute de Iran în Deir ez-Zor, Siria, a declarat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat.
Loviturile aeriene au vizat „facilități de infrastructură utilizate de grupurile afiliate Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran”, a declarat în comunicat colonelul Joe Buccino, purtătorul de cuvânt al CENTCOM.
„La indicația președintelui Biden, forțele militare americane au efectuat astăzi lovituri aeriene de precizie în Deir ez-Zor, Siria. Aceste lovituri de precizie sunt menite să apere și să protejeze forțele americane de atacuri, precum cele din 15 august împotriva personalului american din partea unor grupuri susținute de Iran”, a spus el, referindu-se la atacul precedent asupra bazei Green Village de lângă granița cu Irak. Atacul nu s-a soldat cu pagube materiale sau pierderi umane, au transmis autoritățile.
De ce a ordonat Biden atacul
Potrivit declarației oficialului militar, Joe Biden „a dat ordinul pentru aceste lovituri în conformitate cu autoritatea sa din Articolul II, de a proteja și apăra personalul american prin întreruperea sau descurajarea atacurilor grupurilor susținute de Iran”. Joe Buccino a declarat că SUA au vizat un grup de buncăre utilizate pentru depozitarea muniției și sprijin logistic de grupurile susținute de Iran în Siria. Armata SUA a monitorizat intens un total de 13 buncăre din același complex, a spus Buccino, însumând peste 400 de ore de supraveghere.
Mai grav este că atacul american a fost gândit să lovească 11 dintre cele 13 buncăre, întrucât SUA nu pot fi sigure dacă în celelalte două buncăre se aflau oameni sau nu, a spus Buccino. Dar, cu puțin timp înainte ca CENTCOM să declanșeze atacurile, armata a renunțat să lovească alte două buncăre, din cauza unui grup mic de oameni din apropiere. În cele din urmă, Buccino a spus că armata a lovit nouă buncăre în complexul din estul Siriei.
Scopul loviturii a fost distrugerea buncărelor, a spus Buccino și, conform unei evaluări inițiale, nimeni nu a fost ucis ca urmare a atacurilor. „Atacul din estul Siriei a fost ca răspuns la atacurile grupurilor susținute de Iran împotriva forțelor americane din Siria din 15 august și demonstrează hotărârea noastră de a apăra forțele și echipamentele americane”, a declarat generalul Erik Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA. Deși atacul aerian asupra buncărelor a fost un răspuns la atacul din 15 august, Buccino a spus că buncărele nu au fost folosite de milițiile susținute de Iran pentru a efectua acel atac special.
Câți soldați mai are SUA în Siria
Baza atacată la începutul lunii august deține un „număr mic” de forțe ale coaliției, inclusiv americani, a declarat anterior un oficial. Mai multe rachete nu au reușit să se lanseze și au fost recuperate de forțele din coaliția condusă de SUA și din Forțele Democratice Siriene. Anterior, multiple drone au fost respinse într-un atac lângă baza At-Tanf din sudul Siriei.
După momentul atacurilor, coaliția nu a transmis cine ar fi fost responsabil pentru ele. Cu toate acestea, milițiile susținute de Iran din regiune au vizat frecvent trupele americane din Siria și Irak. În ianuarie, armata americană a desfășurat alte lovituri în Siria, după ce focul indirect a reprezentat ceea ce un oficial al coaliției condus de SUA a numit „o amenințare iminentă” la adresa trupelor din apropierea Green Village.
SUA mențin aproximativ 900 de soldați în Siria, împărțiți în mare parte între baza de la At-Tanf și câmpurile petroliere din estul țării.