O porție de fasole pe zi este recomandată în special persoanelor care suferă de diabet tip 2. Pentru că este foarte slabă în grăsime și nu are colesterol, fasolea poate să echilibreze conținutul de zaharuri din sânge. Totodată, reduce riscul de infarct.
Fasolea este bună pentru persoanele care suferă de diabet
„Această legumă este recomandată persoanelor care au diabet, deoarece are un indice glicemic scăzut, dar si carbohidraţi benefici, cu proteine slabe şi fibre solubile”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie. Conținutul mare de fibre vegetale împiedică absorbția zaharurilor.
Astfel organismul își reduce secreția de insulină. Fasolea mai este bogată în vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu și calciu. Calciul și fosforul sunt minerale recunoscute pentru aportul pozitiv asupra sistemului osos, iar potasiul și sodiul contribuie la menținerea tensiunii arteriale în parametrii optimi. Magneziul ajută la susținerea funcțiilor musculare și nervoase.
Face minuni pentru persoanele anemice
Fasolea este recomandată nu doar persoanelor care au diabet, cu și persoanelor anemice. Boabele de fasole sunt o sursă uriașă de molibden. Un mineral prea puțin cunoscut, dar care ajută la detoxifierea organismului. Medicii specialiști o recomandă și copiilor aflați în perioada de creștere precum și persoanelor aflate în covalescență.
O cercetare a nutiționișilor europeni indică faptul că glucidele pe care le conțin boabele de fasole fac parte din categoria glucidelor benefice, care nu cresc glicemia. Puțini sunt cei care cunosc faptul că riscul de cancer de colo sau la sân este mai mic în rândul consumatorilor care consumă fasole. Fasolea uscată are un conținut mare de fibre solubile (reduc constipația) și insolubile ( reduc nivelul grăsimilor din sânge).
Balonarea, unul dintre principalele motive pentru care majoritatea persoanelor consumă această legumă, poate fi evitată dacă boabele de fasole sunt gătite corespunzător. Fasolea se pune la înmuiat cu opt ore înainte de fierbere. În loc de sare adăugați o crenguță de cimbru și cateva boabe de piper negru.
Fasolea uscată este asociată cu alimentele boogate în vitamina C. Fasolea albă este bogată în antioxidanți și previne totodată îmbătrânirea prematură a țesutului adipos, potrivit Adevărul.