Care sunt valorile normale ale glicemiei în funcție de vârstă. Diabetul face ravagii în România

Care sunt valorile normale ale glicemiei în funcție de vârstă. Diabetul face ravagii în România Diabeticii au un regim special atunci când trebuie să dea examen de permis. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Aproape un milion de români suferă de diabet de tip 2. Nivelul glicemiei ne poate arăta dacă avem probleme. Acesta diferă în funcție de vârstă și de momentul în care facem testul.

Diabetul este cea mai răspândită boală cronică din România, după afecțiunile cardiace. Ea este depistată prin măsurarea glicemiei care reprezintă nivelul de zahăr (gluzoză) din organism. Nivelul glicemiei diferă în funcție de vârstă. Este bine ca ea să fie măsurată dimineața, pe stomacul gol.

Valorile normale ale glicemiei

Un adult sănătos ar trebui să aibă o glicemie cuprinsă între 70-108 mg/dl de sânge, înainte de a lua micul dejun. Persoanele peste 65 de ani pot avea o glicemie puțin mai mare, până la 120 mg/dl, deoarece metabolistul încetinește odată cu vârsta. După de mâncăm, glicemia poate crește până la 140-160 mg/dl. În două ore însă aceasta ar trebui să revină în limite normale.

Copiii au valori mai mari ale glicemiei. Până la vârsta de 5 ani, cei mici ar trebui să aibă o valoare de 100-200 de mg/dl. în sânge. Cei cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, ar trebui să aibă o glicemie de 70-100 mg/dl. După 12 ani, valorile ar trebui să fie similare cu cele ale adulților, potrivit doctorulzilei.ro. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Simptome subtile

O glicemie prea mare poate fi un semn de diabet. Mai exact, pancreasul nu mai secretă suficientă insulină pentru a ține sub control nivelul de zahăr de sânge. În România sunt înregistrați aproape un milion de bolnavi care suferă de diabet de tip 2. În realitate, cifrele sunt mult mai mari, deoarece o persoană din trei nu știe că are această boală.

Simptomele sunt subtile la început. Dacă este depistată la timp boala poate fi ținută sub control cu tratament și regim alimentar. Atunci când glicemia este ridicată pot apărea dureri de cap, vedere înceţoşată, dar și o senzaţie de slăbiciune.

Unul dintre cele mai ciudate semne timpurii ale diabetului este apariția unor pete de culoare maro sau negicioase pe piele. În termeni de specialitate acestea se numesc acanthosis nigricans. Apar în general în zona gâtului, a axilei, în zona inghinală, dar și pe abdomen. De multe ori acestea provoacă mâncărimi și sunt aspre la atingere. Un alt simptom care trebuie să îngrijoreze pe oricine este setea excesivă. Oamenii ajung să bea și patru litri de apă pe zi, dar senzația de sete nu dispare.