TikTok, luată la ochi în America. Proiect de lege pentru interzicerea rețelei de socializare

TikTok, luată la ochi în America. Proiect de lege pentru interzicerea rețelei de socializareSursa: Arhiva EVZ

Noul proiect de lege al senatorului Marco Rubio urmărește interzicerea popularei reţele de socializare TikTok din China, sporind presiunea asupra proprietarului ByteDance Ltd, pe fondul temerilor din SUA că aplicația ar putea fi folosită pentru a spiona americanii și a cenzura conținutul.

Legislația propusă ar „bloca și interzice toate tranzacțiile” din Statele Unite ale companiilor de social media cu cel puțin un milion de utilizatori lunar care se află în, sau sub „influența substanțială” a țărilor care sunt considerate adversare străine, inclusiv China, Rusia, Iran, Coreea de Nord, Cuba și Venezuela.

Reacția purtătorului de cuvânt al TikTok

„Este îngrijorător faptul că, în loc să încurajeze administrația să își încheie revizuirea securității naționale a TikTok, unii membri ai Congresului au decis să facă presiuni pentru o interdicție motivată politic, care nu va face nimic pentru a promova securitatea națională a Statelor Unite”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok într-un comunicat, adăugând că societatea va continua să informeze membrii Congresului cu privire la planurile care sunt în curs de desfășurare pentru a securiza și mai mult platforma noastră în Statele Unite.

Proiectul de lege vine în contextul în care examinarea TikTok a crescut la Washington în ultimele săptămâni, după o încercare eșuată a administrației Trump de a interzice aplicația de partajare video.

În cadrul unei audieri luna trecută, directorul FBI, Chris Wray, a declarat că operațiunile TikTok în SUA ridică probleme de securitate națională, semnalând riscul ca guvernul chinez să o folosească pentru a influența utilizatorii sau pentru a le controla dispozitivele.

„Nu mai există timp de pierdut cu negocieri fără sens”

„Guvernul federal nu a luat încă nicio măsură semnificativă pentru a proteja utilizatorii americani de amenințarea TikTok”, a spus Rubio într-un comunicat. „Nu mai există timp de pierdut cu negocieri fără sens cu o companie de marionete. Este timpul să interzicem definitiv TikTok controlat de Beijing”.

TikTok a declarat anterior că nu împărtășește informații cu guvernul chinez și că o echipă de securitate din SUA decide cine poate accesa datele utilizatorilor americani din China. TikTok a recunoscut anterior că angajații din China pot accesa în prezent datele utilizatorilor.

Alabama și Utah s-au alăturat luni altor state americane care au interzis utilizarea TikTok pe dispozitivele și rețelele de calculatoare ale guvernului de stat, din cauza preocupărilor legate de securitatea națională.

Deja, armata SUA, Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă au restricționat TikTok de la dispozitivele aflate sub controlul lor.

Şi Donald Trump a încercat blocarea TikTok

În 2020, președintele de atunci, Donald Trump, a încercat să blocheze descărcarea TikTok de către noii utilizatori și să interzică alte tranzacții care ar fi blocat efectiv utilizarea aplicațiilor în Statele Unite, dar a pierdut o serie de bătălii în instanță cu privire la această măsură.

În 2020, Comitetul pentru investiții străine în Statele Unite (CFIUS), un organism puternic de securitate națională, a ordonat ByteDance să renunțe la TikTok, din cauza temerilor că datele utilizatorilor americani ar putea fi transmise guvernului comunist din China. CFIUS și TikTok poartă discuții de luni de zile cu scopul de a ajunge la un acord de securitate națională pentru a proteja datele celor peste 100 de milioane de utilizatori ai TikTok, scrie abc7chicago.com.