Legile eco au umplut Amsterdamul de tractoare! “Fără agricultură nu există nici mâncare!”

Legile eco au umplut Amsterdamul de tractoare! “Fără agricultură nu există nici mâncare!”

Pactul Verde European (European Green Deal), investiția de 100 de miliarde de euro prin care Comisia Europeană vrea să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră, a început deja să producă efecte.

E drept, nu pe cele scontate. Amsterdamul, orașul bicicletelor, a fost inundat de coloanele de tractoare ale fermierilor. Supărați că parlamentarii s-au și grăbit să traducă în lege indicațiile de la Bruxelles, agricultorii au venit să le împărtășească politicienilor un adevăr simplu: „fără agricultură nu există nici mâncare”.

Deși nu au lipsit unele referiri intraductibile la politicieni și mamele domniilor lor, protestul  s-a desfășurat într-o atmosferă pașnică. Potrivit ziarului olandez De Telegraaf, fermierii au oferit cafea fierbinte polițiștilor de serviciu, dat fiind că vremea era destul de rece.

Cu toate astea, o coloană de vehicule blindate a poliției militare s-a pus rapid în mișcare când tractoarele s-au apropiat de clădirile unde își au sediul instituțiile politice ale țării. De altfel, forțele de ordine au fost luate prin surprindere de uriașa demonstrație de forță a agricultorilor, pentru că planificarea acțiunii s-a desfășurat în cel mai mare secret.

Revenind la cererile fermierilor, trebuie spus că aceștia contestă modul în care sunt măsurate emisiile de azot. Mai mult, susțin că, departe de a fi dăunătoare pentru planetă, așa cum susțin guvernele pro-ecologiste, munca lor oferă mâncare la prețuri accesibile pentru milioane de oameni. De aceeași părere este și politicianul populist Geert Wilders. Cunoscut mai ales pentru poziția sa dură împotriva islamizării Europei, politicianul  a salutat acțiunea “eroică” a fermierilor împotriva „freneziei” anti-azot care le va distruge posibilitatea de a-și câștiga traiul.

Dar noile legi ecologiste adoptate în Olanda nu lovesc doar agricultura, ci și construcțiile. Mai multe șantiere au fost oprite înainte de finalizarea construcției, după ce s-a afirmat că autorizațiile de construcție au încălcat legile UE. Nici șoferii n-au scăpat. Parlamentul olandez a votat, de asemenea, reducerea limitelor de viteză pe autostrăzile din întreaga țară pentru a reduce poluarea.

Cât îi privește pe fermieri, politicienii olandezi sunt hotărâți să transforme indicațiile primite de la Bruxelles în realitate. Guvernul olandez a anunțat că va oferi sprijin agricultorilor „care doresc să  oprească voluntar” activitatea. Mai mult, guvernul a dat publicității o schemă prin care se arată dispus să cumpere ferme de porci de la fermieri, pentru a reduce la jumătate numărul animalelor crescute în ferme.

Protestele din Olanda nu sunt primele de acest fel din Europa. Peste 8.000 de tractoare au blocat Berlinul în noiembrie pentru a protesta față  de legile ecologiste. Tot în Olanda, la Haga, a avut loc în octombrie un alt protest, la care au luat parte aproximativ 3.000 de tractoare. Poliția a încercat să blocheze drumurile care duceau în oraș, dar utilajele fermierilor erau off-road, așa că manifestanții au ocolit blocajele rutiere.

Dincolo de drama fermierilor din întreaga Uniune Europeană, noua legislație ecologistă va avea efecte asupra buzunarelor tuturor. Și nu e vorba numai de faptul că dacă oferta scade, prețurile cresc, ci și de creșterea masivă a cheltuielilor de producție.

Ne puteți urmări și pe Google News