Evenimentul Zilei > Social > Legile cetăţii Troesmis, de acum 1800 de ani, au fost recuperate de pe piaţa neagră de la Londra
Legile cetăţii Troesmis, de acum 1800 de ani, au fost recuperate de pe piaţa neagră de la Londra

Legile cetăţii Troesmis, de acum 1800 de ani, au fost recuperate de pe piaţa neagră de la Londra

Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta, mâine, două monumente epigrafice - tabulae din bronz, recent recuperate din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Cele două tabulae conţin legile municipiului Troesmis, de pe vremea împăratului Marcus Aurelius.

Cele două monumente epigrafice, reprezentând tabulae din bronz conţin legile municipiului Troesmis (judeţul Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 DHr.). O conferinţă de presă va avea loc la MNIR.

Recuperarea acestui important lot de artefacte antice – una din cele mai importante recuperări de patrimoniu din ultimii ani – a fost realizată în cursul urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în cauzele privind regimul de protecție a Patrimoniului Cultural Naţional. Monumentele epigrafice reprezentând tabulae din bronz romane au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu o cunoscută case de licitaţii din Londra, care, prin intermediul unui birou de avocaţi, a sesizat autorităţile britanice privind circumstanțele deţinerii lor, în condiţiile în care artefactele erau puse în urmărire internaţională. Conform actelor de urmărire efectuate, artefactele au fost sustrase în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piaţa internaţională de antichităţi, la preţul de 80.000 de lire sterline.

  „Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de  26,41 kg (I), respectiv  59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină. Artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală  a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.) sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I Î.Hr. Chr. – III D. H. şi este clasată monument istoric”, informează MNIR.

  Faptele au fost comise de echipe de braconaj arheologic, aflate în curs de urmărire sau  judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeaşi perioadă.

 

Braconierii

 

  Ambasada României la Londra, prin Ataşatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanenţă etapele de executare a cererii de comisie rogatorie. La 13.05.2015,  autorităţile britanice competente au remis tablele cu inscripţia de la Troesmis ca şi mijloace materiale de probă autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele vor intra în custodia MNIR, unde se vor efectua investigaţii suplimentare.

  „În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa internațională a antichităţilor a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Acestea sunt puse în urmărire națională și internațională, prin INTERPOL. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi”, mai arată MNIR.

         Examinările ştiinţifice ale bunurilor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experţi care activează în multe instituţii din România.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: