Încă o încercare de legiferare a drepturilor pentru cuplurile homosexual
- Cora Muntean
- 22 februarie 2019, 00:00
La Camera Deputaților intră în dezbatere proiectul de lege al deputatei Oana Bâzgan care, dacă va fi adoptat, va permite persoanelor de același sex, aflate într-o relație de cuplu, să poată fi încadrate în instituția parteneriatului civil.
Proiectul a fost respins de Senat și, inclusiv Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități a dat aviz negativ. În expunerea de motive, Oana Bîzgan aduce mai multe argumente pentru care ar fi necesară introducerea parteneriatului civil pentru cuplurile heterosexuale și homosexuale. Deși intenția evidentă a parlamentarei este legată de drepturile minorităților sexuale, există și argumente pentru cuplurile tradiționale.
Diminuarea numărului căsătoriilor, creșterea ratei divorțului și a numărului copiilor născuți de părinți aflați în concubinaj- sunt câteva dintre motivele pentru care, la nivel european, a fost introdus parteneriatul civil. Deputata Oana Bîzgan amintește și faptul că statul ar trebui să respecte drepturile cuplurilor ce trăiesc în uniuni consensuale și spune că România este printre ultimele șase state membre UE unde parteneriatul civil nu este reglementat, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.
Parlamentara pledează pentru eliminarea articolul 277 din Noul Cod Civil care interzice atât căsătoriile persoanelor de același sex, cât și o formă de parteneriat civil între cuplurile formate din parteneri de sex opus, Atât în avizul Consiliului Legislativ, cât și în punctul de vedere al Guvernului se arată că, din punct de vedere european, reglementarea parteneriatului civil nu reprezintă o cerință europeană, ci cade exclusiv sub incidența reglementărilor naționale ale statelor membre. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, așa cum a făcut și în cazul proiectelor de lege pe aceeași temă în 2010, 2013, 2014 și 2016 care ulterior au fost respinse sau retrase de inițiatori.
Comisia Europeană, pentru a oferi securitate juridică cuplurilor internaționale cu privire la administrarea bunurilor în caz de divorț, separare sau deces a făcut, în 2011, două propuneri care urmau să fie adoptate de către Consiliu, în unanimitate, după consultarea Parlamentului European. 18 state membre, din 28, au decis să colaboreze între ele pe acest subiect. Din cauza viziunii diferite din aceste state, propunerile Comisiei sunt încă la Consiliul UE.