Un veac de SMURD
Editura Evenimentul si Capital

Un veac de SMURD

Cora Muntean
Autor: | | 1 Comentarii | 1183 Vizualizari

La Tîrgu Mureș s-a sărbătorit un sfert de veac de la înființarea SMURD; au fost manifestări grandioase la care au participat angajați ai serviciului din țară, dar și invitați din străinătate, oameni care au sprijinit încă de la început această inițiativă.

În Piața Victoriei au defilat echipaje SMURD din toate județele țării, pompieri, jandarmi, militari ai Ministerului Apărării Naționale, Garda de Onoare, precum și pompieri scoțieni, care, în costume tradiționale, au cântat la cimpoaie; au mai participat pompieri din Franța și din Republica Moldova. A fost lansat Imnul SMURD și, prin decret prezidențial, ISU Mureș a primit drapelul de luptă.

Au fost prezenți ambasadori din mai multe țări: Excelențele Lor, ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Jean-Hubert Lebet, al Marii Britanii, Paul Brummell, și al Germaniei, Werner Hans Lauk; toți au primit diploma și placheta de onoare a SMURD pentru sprijinul pe care l-au acordat dezvoltării serviciului de urgență.

Întemeietorul SMURD, dr. Raed Arafat a făcut o trecere în revistă a tot ce au însemnat acești 25 de ani: de la 3 intervenții pe zi la peste 1100 astăzi. Înainte de toate a mulțumit și accentuat aportul pe care l-a adus populația din Tîrgu Mureș; atunci când doar 2 oameni credeau în el, oamenii simpli i-au dat tot creditul, când a fost vorba să cumpere o mașină de intervenții de 100 de mii de euro, dotată cu toată aparatura necesară, locuitorii din Tîrgu Mureș au dat, cu încredere și dragă inimă, bani, fiecare cât a putut.

S-au prezentat filmări din perioada de început, cu prima mașină de intervenție, mașina personală a lui Arafat adaptată pentru a fi un fel de ambulanță.

La finalul manifestării din centrul orașului, două elicoptere au survolat Piața.

A urmat Gala SMURD, la Palatul Culturii. Spre deosebire de prima parte, când politicienii „au rupt” scena, fiind prezenți și cei care, în momentele de început sau de cumpănă, nu doar că l-au criticat, dar l-au și sabotat pe Raed Arafat, la Gală au participat doar ministrul Apărării, Mircea Dușa și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, precum și prefectul de Mureș, Lucian Goga.

Timp de aproape 4 ore au fost premiați sau amintiți toți cei care au lucrat, încă lucrează sau au contribuit la dezvoltarea SMURD. Au fost emoții și aplauze, au fost lacrimi de bucurie sau de tristețe, atunci când au fost amintiți cei care și-au pierdut viața în misiunile de salvare.

Finalul a fost o uriașă surpriză pentru Raed Arafat; sute de oameni, în picioare, l-au aplaudat minute în șir. Vizibil emoționat, acesta a avut puterea să spună: „SMURD nu este Arafat, suntem noi toți.”

Despre SMURD, la 25 de ani de la înființare, se poate vorbi în cifre, atât de multe încât ar umple câteva caiete de aritmetică. Cifrele, deși glorioase sunt seci. Istoria de un sfert de veac de SMURD se scrie cu vieți, cele mai multe salvate, dar și multe sacrificate. Se scrie cu lacrimi, de bucurie sau de tristețe, cu nopți nedormite. Pe frontispiciul SMURD s-ar putea însă adăuga un cuvânt care a fost pe buzele tuturor, personal și pacienți: speranță.

Povestea e arhicunoscută; începe cu un tânăr palestinian, Raed Arafat, ajuns aproape forțat la Tîrgu Mureș din Cluj Napoca, unde terminase Medicina. Avea 25 de ani și nimeni nu știa de unde a răsărit cu mașina lui cu care aduna răniții de pe șosele și-i ducea la spital. Și-i aduna de acolo pentru că nimeni nu l-ar fi trimis la un caz la domiciliu. În atmosfera de panică specifică anilor 90 la Tîrgu Mureș, un arab necunoscut era văzut mai degrabă ca un pericol, un agent, un spion, unul care dinamita și mai mult paranoia. Doi oameni i-au deschis ușa și l-au ascultat: col. Liviu Micu, șeful de la Pompieri și Dr. Mircea Chiorean, șeful clinicii ATI. Ei au înțeles ce vrea tânărul medic și l-au sprijinit în ciuda avertismentelor, în ciuda opoziției altor medici, inclusiv a directorului spitalului.

Încet, încet a început să câștige încrederea populației. În câțiva ani Arafat a devenit sinonim cu salvarea. Nu este banc, e chiar realitatea că oamenii spuneau „vine Arafat” sau „vin Arafații”, când erau mai mulți în mașină. „Arafat” erau numite chiar și femeile, medic sau asistente.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate