Legenda tanchistului Kurt Knispel, cel mai mare distrugător de blindate din lume
- Mihnea-Petru Pârvu
- 21 iunie 2016, 09:56
Cu cele 168 de tancuri inamice distruse, plutonierul german este considerat astazi, indiferent în ce ţară, drept cel mai mare comandant de tancuri din istorie. 101 dintre blindatele distruse de el s-au aflat pe frontul de est. Unele surse urcă umărul tancurilor aruncate în aer de el la 195. A murit în luptă la 23 de ani
Germanul naturalizat s-a născut în 1921, în localitatea Salisov din fosta Cehoslovacie. A fost un aşa-numit german sudet. Încă din copilarie, pasiunea sa pentru maşini şi mecanică a fost una evidentă. Conştienti de înclinaţia spre tehnică a fiului lor, părinţii lui Knispel îl trimit pe micul Kurt ca ucenic într-o fabrica de automobile, unde acesta deprinde tainele asamblării şi reparării motoarelor până în 1940, an în care, din cauza începerii razboiului, este încorporat în Wehrmacht. În numai câţiva ani, numele său va intra în istorie.
A luptat peste tot în Europa
Stagiul militar îl face în Germania, iniţial ca infanterist, apoi ca încărcator în Regimentul 29 Panzer, unde învatţă să lucreze pe mai toate modelele germane de tancuri. Botezul focului îl primeşte pe frontul rusesc, odată cu lansarea Operaţiunii Barbarossa, acolo unde luptă pe mai toate fronturile importante: de la Yarzevo la Stalingrad, de la Leningrad la Kursk şi apoi în Caucaz. Reintors in Germania, în 1943, pentru a primi comanda noilor tancuri Tiger, Knispel este repartizat în Normandia, unde luptă cu succes aliaţilor.
Avansul Armatei Roşii il trimite, însă, din nou, pe frontul de est, de data aceasta în Ungaria, ţară în care participa, pratic, la orice luptă importanta, in Kecskemet, Gyula, Mezotur, Torokszentmiklos, Cegled si Neutra.
24 de victori pe tancul Tiger II
Knispel a luptat in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, în peste 100 de confruntări cu tancurile inamice, pe aproape toate fronturile, reuşind de fiecare dată sa iasă învingător. Ca o ironie a sortii, Kurt Knispel a fost ucis în misiune chiar în ţara sa natală, Cehoslovacia la Wostitz, cu putin timp inainte de incheierea razboiului, mai precis la 28 aprilie 1945. În ciuda reputaţiei sale şi a evidentei superiorităţi pe câmpul de luptă, Knispel nu a primit niciodată decoraţia Crucea Cavalerilor, medalie de rang înalt acordată celor mai curajosi soldaţi germani, cu toate ca a fost propus de nu mai puţin de patru ori pentru aceasta distincţie.
Knispel a luptat pe Panzer I/II/IV, Tiger I si Tiger II. Înainte de a fi ucis, tancul său Tiger II avea la activ 24 de victorii.
În aprilie 2013, autorităţile cehe au confirmat că osemintele sale au fost descoperite în spatele unei biserici din localitatea Vrbovec. El a fost reînhumat în cimitirul militar din Brno, alături de alţi 41de soldaţi germani care au căzut în luptă pe fronturile din Moravia şi Silezia.