Legenda Crăciuniței și adevărata poveste a florii cunoscute ca Steaua Crăciunului. Cum a ajuns în Europa

Legenda Crăciuniței și adevărata poveste a florii cunoscute ca Steaua Crăciunului. Cum a ajuns în Europa

În această perioadă a anului este imposibil să mergi pe stradă fără să dai peste o frumoasă Poinsettia, cunoscută de noi sub numele de Crăciuniță. Culoarea lor puternică, roșiatică, albă sau rozalie și marea tradiție din spatele lor fac din ele o parte incontestabilă a acestui sezon festiv. Dar... știți cum au ajuns să fie plantele alese pentru Crăciun? O frumoasă legendă a supraviețuit până în zilele noastre, deși este departe de adevăr.

Crăciuniţa, Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, este denumită ştiinţific Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima (ceea ce se traduce prin „foarte frumoasă”), este considerată cea mai spectaculoasă plantă din specia Euphorbiilor şi îşi are originea în America Centrală. În lume se cunosc peste 100 de varietăţi de Poinsettia.

Planta a fost cultivată pentru prima dată de către azteci în regiunile mexicane montane umede – deşi conform altor surse aceasta creştea la câmp ca plantă sălbatică -, o denumeau Cuetlaxochitl şi iniţial aceasta a fost folosită pentru scăderea febrei.

Legenda spune că Dumnezeu a colorat frunzele verzi în roșu

Potrivit mitului, în timpul Crăciunului, doi copii mexicani au mers, așa cum era tradițional, la scena nativității din oraș pentru a-i oferi un dar pruncului Iisus. Totuși, pentru că nu aveau resurse pentru a cumpăra un cadou, au decis să ia una dintre aceste flori dintr-o grădină și să i-o dea. Când au ajuns la biserică, Dumnezeu a fost impresionat de gestul lor și a decis să coloreze în roșu această plantă, dându-i astfel importanța pe care o merita.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adevărata poveste a motivului pentru care această floare este atât de faimoasă de Crăciun este cu totul alta. Mai exact, în secolul al XVI-lea, când un călugăr franciscan din Taxco de Alarcón (Mexic) a început să își decoreze biserica cu aceste plante datorită culorii lor. De aceea sunt asociate cu aceste festivități și sunt folosite în scenele nativității. Această practică ar fi devenit treptat populară între 1521 și 1821, potrivit Historia.es.

Cu toate acestea, Joel Roberts Poinsett, ambasadorul Statelor Unite în Mexic, a fost cel care, în timpul celor patru ani de mandat (între 1825 și 1829), a dus mai mulți puieți în țara sa, făcându-l cunoscut în America de Nord. A devenit atât de populară încât, la 12 decembrie 1991, pe aceste meleaguri a fost instituită „Ziua Poinsettiei", ca omagiu adus morții acestui botanist.

Cultivarea sa la scară largă şi popularizarea masivă a început în anii ’60, iar la scurtă vreme planta a devenit de nelipsită din decorurile de Crăciun, din multe ţări ale lumii.