Legea zilierilor, adoptată de Parlament

Legea zilierilor, adoptată de Parlament

Deputaţii au adoptat, astăzi, propunerea legislativă care reglementează munca zilierilor. Durata zilnică de muncă pentru un zilier nu poate depăşi 12 ore.

Cei care muncesc cu ziua trebuie să plătească un impozit pe venit de 16%, iar durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă, potrivit legii adoptate astăzi de deputaţi. "Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi şase ore pentru lucrătorii minori, care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă", se precizează în proiectul care va sta încă cinci zile la Parlament, timp în care se pot depune contestaţii, iar după va fi trimis preşedintelui pentru a fi promulgat.

Proiectul mai prevede că nicio persoană nu poate fi angajată zilier dacă nu a împlinit 16 ani şi că angajatorul are obligaţia să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită.

Totodată, patronul trebuie să asigure pe propria cheltuială, echipamente de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şi specificului activităţii desfăşurate de zilier.

Ne puteți urmări și pe Google News

128 de voturi împotrivă

Proiectul de lege a fost adoptat cu 158 de voturi favorabile, 128 împotrivă şi două abţineri, deşi opoziţia a solicitat retrimiterea acestuia la Comisia de muncă, invocând vicii pe fond, dar şi pe procedură.

Social-democratul Ioan Cindrea a propus retrimiterea proiectului de lege la comisia de specialitate, susţinând că acesta generează efecte negative necontrolabile pe piaţa muncii. El a criticat şi faptul că iniţiativa a fost introdusă forţat pe ordinea de zi a Comisiei de muncă, potrivit Agerpress.

"Cui foloseşte acest proiect de lege? Statului, fiindcă doreşte să-şi încaseze impozitul de 16%. Nu foloseşte sezonierilor", a spus deputatul PSD.

El a criticat şi lipsa asigurărilor pentru zilieri, dar şi inexistenţa echipamentului de protecţie pentru aceştia.

"Noi considerăm că în secolul XXI, într-o Românie care doreşte să se integreze pe piaţa europeană a muncii, doreşte să se introducă această excepţie şi să existe sclavi pe moşiile unora", a afirmat Cindrea, acuzând că evidenţa muncii este scăpată de sub control prin acest proiect de lege, deoarece va fi ţinută de angajatori.

El a arătat că în forma actuală PSD nu susţine proiectul şi a solicitat retrimiterea la comisie, pe motiv de vicii pe fond şi de procedură.

Şi viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a susţinut această propunere, arătând că proiectul de lege conţine multe incoerenţe care trebuie clarificate.

"E nevoie de apărarea drepturilor celor care muncesc. Dacă le luăm numai impozit pe venit, nu-i apăram în niciun fel" a spus Nicolăescu, citat de Agerpress.

În schimb, deputatul PDL Claudia Boghicevici a susţinut că iniţiativa asigură protecţie zilierilor. "Proiectul de lege este foarte bun. Semnalele pe care noi le-am primit din ţară sunt bune. Proiectul asigură protecţie zilierilor din România", a afirmat ea, arătând că activitatea de zilier poate fi de 90 de zile pe an, iar aceste persoane care primesc o remuneraţie cuprinsă între 2 şi 10 lei pe oră pot beneficia opţional şi de asigurări de sănătate.

Mai mult, deputatul UDMR Kerekes Karoly a subliniat că grupul Uniunii din Cameră nu susţine retrimiterea la comisie, pe motiv că activitatea de zilier trebuie reglementată în condiţiile în care a scăpat de sub control.

"Astfel de reglementări există şi în alte ţări şi a existat şi în România interbelică. Trebuie să introducem o reglementare pentru că acest tip de activitate a scăpat de sub control", a spus el.