Legea pro-clientelă a fost respinsă de Traian Băsescu

Legea pro-clientelă a fost respinsă de Traian Băsescu

Preşedintele a trimis parlamentului spre reexaminare Legea parteneriatului public-privat.

La scurt timp după criticile Comisiei Europene privind lipsa de transparenţă a achiziţiilor publice, considerate a fi o sursă de corupţie la nivel înalt, preşedintele Traian Băsescu a trimis parlamentului spre reexaminare Legea parteneriatului public-privat, criticată tocmai pentru că ar încuraja lipsa de transparenţă.

Legea a fost trimisă spre promulgare pe 5 iulie 2010, la propunerea a 20 de senatori şi deputaţi, în marea lor majoritate din PDL, şi a fost aprobată în unanimitate de Senat şi în cvasiunanimitate de Camera Deputaţilor (261 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă").

Obiecţiile Administraţiei Prezidenţiale

În cererea trimisă vineri preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, se precizează că legea nu prevede clar cazurile când ea se aplică şi este necesară reexaminarea pentru a fi astfel reformulată încât să respecte directivele europene.

Administraţia Prezidenţială precizează că "legiuitorul trebuie să asigure transparenţa procedurii prevăzute de prezenta lege, folosind o altă modalitate decât publicarea în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice - n.r.)".

Totodată, preşedintele insistă pentru eliminarea prevederii care îl obligă pe cel care contestă o licitaţie să depună o garanţie de 2 la sută din valoarea contractului, pentru că "această măsură reprezintă o îngrădire a dreptului de acces la căile de atac în instanţă".

Schimbarea licitaţiei cu un proces de selecţie şi de negociere este, la rândul ei, cri ti ca tă: "Înlocuirea licitaţiei cu un proces de selecţie şi negociere face ca, în esenţă, procedura concurenţială să fie exclusă, iar transparenţa să fie pusă la îndoială".

În opinia preşedintelui, "legea aflată în promulgare oferă putere discreţionară partenerului public atât cu privire la criteriile de selecţie aplicabile, cât şi cu privire la aprecierea negocierilor". În acest fel, actul normativ nu mai este transparent şi accesibil tuturor, apreciază preşedinţia.

"Şefa Agenţiei de Reglementare a făcut praf legea"

După adoptarea legii de către Senat, unul dintre iniţiatori, Anca Boagiu (PDL), a criticat-o dur pe Cristina Trăilă, preşedinta Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), pe care a acuzat-o că " a făcut praf" legea parteneriatului public-privat.

"Legea a ajuns în Camera Deputaţilor unde a fost făcută praf, şi îmi asum spusele, de către o doamnă care nu reprezintă o instituţie, care nu reprezintă punctul de vedere al guvernului, discut de Agenţia de Reglementare condusă de doamna Trăilă (…) Vă repet, este o lege pe care şi-a asumat- o guvernul, parlamentarii au făcut-o, şi acum este praf", declara, pe 22 iunie, Anca Boagiu, citată de NewsIn.

ANRMAP: problemele sesizate de CE au fost rezolvate

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei, sesizările cuprinse în raportul CE privind lipsa de transparenţă a achiziţiilor publice vor fi lămurite odată cu apariţia normelor metodologice pentru modificările aduse la OUG 34/2006, care vor fi elaborate până la finele lui august.

Conform modificărilor aduse, pe lângă faptul că nu au dreptul să fie implicaţi în procesul de selecţie a ofertelor cei care sunt acţionari, asociaţi, administratori sau cu alte funcţii de conducere la firmele ofertante/subcontractori sau rudele lor până la gradul al IV-lea, firmele în cauză vor fi excluse din procedura de atribuire.

Ne puteți urmări și pe Google News