Legea privind decontarea transportului elevilor, declarată neconstituțională de CCR
- Mihai Soica
- 31 ianuarie 2023, 23:13
Judecătorii de la Curtea Constituțională a României au decis să declare neconstituțională o lege care vizează un segment important al societății românești.
Curtea Constituțională a României a decis ca legea care aprobă decontarea abonamentelor de călătorie în cazul elevilor care învață la alte școli decât cele de domiciliu, aflate la peste 50 de kilometri distanță, este neconstituțională, a transmis această instituție.
Motivul declarării neconstituționale a legii a fost unul de ordin tehnic, și nu juridic, așa cum am fi tentați să credem.
Când au verificat dacă legea are toate avizele necesare, judecătorii de la Curtea Constituțională a României au descoperit că lipsește avizul de la Consiliul Economic şi Social.
”Consiliul Economic şi Social este organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare”, se prevede în articolul 141 din Constituția României.
Ce se întâmplă cu zeci de mii de elevi?
Nu este clar ce se va întâmpla de acum încolo cu zeci de mii de elevi, care merg la școală în alte localități, altele decât cele de domiciliu.
Potrivit legii care a fost declarată neconstituțională, ”elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi, în limita a 50 km”.
În situația dată, spun specialiștii nu se știe dacă acești elevi vor mai putea să primească diferite sume de bani, cu care să își plătească transportul la școală.
Un profesor de drept Constituțional de la Facultatea de Drept, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, ne-a declarat că Guvernul României ar putea emite în regim de urgență, o ordonanță de guvern prin care să acopere vidul legislativ creat prin declararea ca neconstituțională a respectivei legi.
Acești elevi, despre care se vorbește în lege, primeau echivalentul a opt călătorii dus-întors, banii fiind achitați din bugetul Ministerului Educației Naționale. La cerere, banii putea fi plătiți într-o singură tranșă.