Legea pensiilor. Cum se dau punctele suplimentare. Formula de calcul

Legea pensiilor. Cum se dau punctele suplimentare. Formula de calcul Pensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu,a venit cu clarificări referitoare la modul în care sunt acordate “punctele de stabilitate” în calculul pensiilor. Ea a explicat că perioada de 25 de ani de vechime în muncă, peste care pensionarii primesc aceste puncte, a fost stabilită în funcție de media stagiilor din sistemul public de pensii.

Legea pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu noi clarificări legate de modul în care sunt acordate “punctele de stabilitate” în calculul pensiilor.

Ea a explicat că perioada de 25 de ani de vechime în muncă, peste care pensionarii primesc aceste puncte, a fost stabilită în funcție de media stagiilor din sistemul public de pensii.

Legea pensiilor. Stagiul complet de cotizare

Această medie a fost calculată pe baza a patru legi diferite aplicate în sistemul public din România. Ministrul a subliniat că noua lege încurajează munca și că aceasta este respectată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, de regulă, românii se pensionează peste 35 de ani”, a declarat Oprescu.

Ea a adăugat că în România există și vor rămâne mai multe tipuri de pensionari, inclusiv cei cu pensie limită de vârstă, pensie anticipată, pensie de invaliditate și pensie de urmaș, fiecare cu regulile sale.

Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Despre punctele suplimentare

Punctele suplimentare se acordă pentru o vechime mai mare de 25 de ani. Cu cât perioada de cotizare este mai lungă, cu atât numărul de puncte suplimentare luate în considerare la calcularea pensiei crește. Acest sistem este, conform ministrului, “un mod de a arăta că încurajăm munca și respectăm munca”.

Noua lege a pensiilor va avea o metodă de calcul bazată pe intervalul cotizării, dar și pe suma totală a contribuției fiecărui cetățean în parte la în ceea ce privește sistemul de pensii și bugetul asigurărilor sociale. Conform modificărilor aduse la noua lege a pensiilor,  persoanele care lucrează mai mult vor acumula un număr mai mare de puncte la pensionare.

Valoarea pensiei ar urma să fie egală cu totalul punctelor pe care fiecare cetățean în parte îl acumulează. Acesta se va înmulți cu valoarea punctului de referință, cotat în prezent la 71 de lei.

Ministrul Muncii spune că, de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi majorate cu 13,5%, puțin peste rata inflației. Mai mult, oficialul susține că în noua lege a pensiilor s-a introdus garanția că pensiile se vor majora în luna ianuarie a fiecărui an, în timp ce legea veche nu preciza luna.