Evenimentul Zilei > Social > Legea pensiilor. Informații de ultima oră. Toți românii trebuie să știe asta
Legea pensiilor. Informații de ultima oră. Toți românii trebuie să știe asta

Legea pensiilor. Informații de ultima oră. Toți românii trebuie să știe asta

Pensionarea și legea pensiilor reprezintă subiecte extrem de importante pentru români, în special pentru cei care se pregătesc să se retragă din câmpul muncii.

Conform celor mai recente date publicate de Eurostat, românii trebuie să muncească aproximativ 33 de ani pentru a putea ieși la pensie, perioade de mai mici fiind înregistrate doar în alte şapte state: –  31,8 ani în Italia, 32,4 în Croaţia şi 32,9 în Grecia. La polul opus se află cei care petrec mult mai mult timp în câmpul muncii: –  39,9 ani în Danemarca, – 40,5 în Olanda şi – 41,9 în Suedia.

La nivelul Europei, bărbaţii vor lucra în continuare mai mult decât femeile, durata de muncă pentru bărbaţi fiind de 38,6 ani şi de 33,7 ani pentru femei.

Conform noii legi a pensiilor, vârsta de pensionare este stabilită în funcţie de factori precum anul naşterii şi perioada de contribuţie.

În conformitate cu art. 48 al Legii nr. 127 din 8 iulie 2019 privind sistemul public de pensii, „vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.