Evenimentul Zilei > Actualitate > Legea paralelă din România își arată colții. Dorin Florea, judecat în fața staborului
Legea paralelă din România își arată colții. Dorin Florea, judecat în fața staborului

Legea paralelă din România își arată colții. Dorin Florea, judecat în fața staborului

Mai multe asociații de romi din Ardeal vor să-l aducă pe primarul din Târgu-Mureș, Dorin Florea, în fața unui stabor țigănesc, să-l judece pentru discriminare

Reprezentantul mai multor asociații ale romilor din Transilvania, Aurel Pascu, a declarat că va fi întocmită și o scrisoare deschisă care va fi adresată forurilor europene prin care se condamnă discriminarea romilor.

„Vrem să îl aducem pe primarul din Târgu-Mureș, Dorin Florea, în fața unui stabor țigănesc, să îl judece pentru declarațiile făcute despre anchetele sociale obligatorii în cazul femeilor rome care nasc mai mulți copii, având în vedere că, în județul Mureș, există comunități rome care respectă tradițiile. Facem acest demers și pentru că se presupune că Dorin Florea face parte din etnia romă și va trebui să dea socoteală, mai ales că a fost votat de romii din Târgu-Mureș la alegeri, astfel că nu putea ajunge primar, într-un oraș unde sunt români, dar și mulți maghiari, fără voturile noastre. De asemenea, vom întocmi o scrisoare deschisă pe care o vor adresa forurilor europene prin care condamnăm discriminarea romilor”, a declarat Pascu.

Liderul rom a susținut că asociațiile etniei sale nu doresc să se ajungă la sterilizarea femeilor din cadrul etniei așa cum s-a procedat în anii 1990. „Ungaria acordă facilități pentru creșterea natalității, iar România vrea să stopeze creșterea populației. Copiii sunt o binecuvântare de la Dumnezeu și nu ne putem opune ca femeile rome, care sunt mai aprige la pat, să nu dea naștere la copii. Noi susținem ca femeile rome să nască și câte 10 copii. Probabil că îi este cuiva frică de populația romă, să nu ajungă peste câțiva ani, mai numeroasă decât populația românească”, a conchis Aurel Pascu.

Acesta reprezintă mai multe asociații și formațiuni Partida Romilor Cluj, Fundația Roma Umanitate, Fundația Syndi Umanitate, Centrul Creștin al Romilor din Transilvania, Gypsy Media, Partidul Democrat Creștin al Romilor din România.

Ce a spus primarul Dorin Florea și reacția CNCD

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a scris luni, pe Facebook, că populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă și a propus introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii. Apoi, Florea a adăugat că propunerea sa nu înseamnă rasism, ci responsabilitate, și a avertizat că România se confruntă cu o „bombă socială” care „va exploda”.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, la rându-i: „Este un val de declarații și de postări ale domnului primar. Am demarat o autosesizare. I-am trimis în această dimineață o citație pentru săptămâna viitoare, marți, pentru a-și expune punctul de vedere cu privire la postare și, ulterior, la declarație, sub analiza unei posibile fapte de discriminare prin încălcarea demnității umane pe criteriul de categorie socială, respectiv etnie.”

„Tot săptămâna viitoare, miercuri, aş vrea ca această speţă să fie dezbătută de Colegiul Director al CNCD, care va decide dacă suntem în prezența unui discurs de ură sub o formă de discriminare sau declarațiile domnului primar  sunt în limitele libertății de exprimare. Nu doresc să mă antepronunţ”, a spus Csaba Asztalos, marți, citat de DC News. Florea este aşteptat pe 21 ianuarie la sediul CNCD pentru a fi audiat și că riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei.

Țiganii contraatacă

La rândul său, Villi Oaie, liderul romilor din județul Ilfov a reacționat public, pe Facebook: „Nu voi susține niciodata ca țiganii nu au încă probleme vizibile care țin de educație școlară, socializare, comportament etc, dar… să-ți exhibi frustrările pe Facebook, jignind o intreaga etnie, mi se pare monstruos si scârbos!… Primarul din Tg. Mures, Dorin Florea, acest imbecil care numai român nu arată, ci mai degrabă… mongoloid, demonstrează ca e mai prost ca un… furtun, raspunzând întrebării unui reporter. El declara în acest context ca este nevoie de «introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor sa aduca pe lume copii». Întrebare: «Propunerea dvs.nu va fi calificata drept una nazista?»
Răspuns: «Ma doare in fund de mediocritatea abjecta a celor care spun asta». P.S. Dom’primar, păi sa ai parte toata viata numai de dureri în cur!… Pentru ca la cap ești… inofensiv!”.