Legea mult așteptată de tații care doresc concediu paternal plătit. Vor putea sta acasă mai multe zile cu bebelușul
- Antonia Hendrik
- 2 septembrie 2021, 23:34
La nașterea unui copil și tații au dreptul la mai multe zile libere plătite pentru îngrijirea noului membru al familiei. Acest concediu se numește concediu paternal.
Potrivit Legii în vigoare concediului paternal nr. 210/1999, tatăl unui copil nou-născut are dreptul la un concediu destinat îngrijirii copilului, indiferent dacă acesta din urmă este născut dintr-o căsătorie, din afara uneia sau este adoptat. Astfel, după cum stipulează actul normativ, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu plătit de cinci zile lucrătoare, cu condiția ca acesta să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor de stat.
Proiectul de lege prin care tații vor avea dreptul la un număr dublu de zile de concediu la nașterea unui copil a fost înregistrat de Camera Deputaților. Proiectul a fost adoptat de Senat în luna iunie, urmare a faptului că s-a depășit termenului de adoptare.
Tații vor avea dreptul la 10 zile de concediu paternal la nașterea unui copil
Proiectul prevede 10 zile față de 5 zile în momentul de față. Astăzi, proiectul de lege pentru modificarea şi competarea Legii privind concediul paternal nr. 210/1999 a fost înregistrat și prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și trimis pentru raport la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, potrivit informațiilor primite de Economica.net prin platforma Issue Monitoring – o platformă online de monitorizare a inițiativelor legislative în timp real, fondată de Octavian Rusu, expert în politici publice. Proiectul a trecut deja de Senat, fiind adoptat ca urmare a depășirii termenului de adoptare.
Cum se va acorda concediu paternal conform cu noul proiect
În prezent acest concediu se acordă numai la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, iar pentru a-l primi, tatăl trebuie să prezinte acte doveditoare, și anume certificatul de naștere al copilului, din care să rezulte calitatea sa de tată. Pe perioada concediului, tatăl aflat în concediu paternal va primi o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, ce va fi plătită din fondul de salarii al angajatorului.
Potrivit noului proiect, minimul de zile ce formează concediul paternal garantat va fi de 10 zile lucrătoare față de 5 zile lucrătoare cât este acum. De asemenea, proiectul prevede majorarea acestui concediu cu cu 5 zile, cu condiția ca tatăl nou-născutului să fi absolvit un curs de puericultură. Această majorare cu 5 zile nu va modifica durata maximala a concediului paternal prevăzută în prezent de legislația națională.
Totodată, tații vor avea dreptul la acest concediu de fiecare dată când li se naște un copil.
În ceea ce privește cursul de puericultură, acesta ar trebui efectuat și absolvit o singură dată. Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice în vederea îngrijirii copilului mic și este ținut de către medicul de familie al tatălui, în timpul sarcinii mamei sau după nașterea copilului.
La sfârșitul concediului paternal, lucrătorul are dreptul de a reveni pe locul său de muncă sau pe un loc echivalent în condiții care nu îi sunt mai puțin favorabile, are dreptul de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul. De asemenea, angajatorul trebuie să se asigure de menținerea raportului de muncă pe parcursul acestei perioade de concediu paternal și că respectivului părinte nu ii este aplicat un tratament mai puțin favorabil pe motiv că acesta a solicitat sau a efectuat concediul paternal.
În cazul nefericit al decesului mamei nou-născutului, tatăl va beneficia de restul de concediu neefectuat de către mamă. În ceea ce privește indemnizația pe care o primește tatăl în această situație, el are posibilitatea de a alege între o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenită mamei și o indemnizație calculată în funcție de salariul său de bază și de vechimea în muncă, acordată de angajator, scrie avocat.net.