Legea Graffiti a intrat în vigoare. Amenzile pentru cei care desenează pe clădiri sunt de zece ori mai mari

Legea Graffiti a intrat în vigoare. Amenzile pentru cei care desenează pe clădiri sunt de zece ori mai mari

Legea Graffiti prevede amenzi între 3.000 și 6.000 de lei pentru cei care desenează pe clădirile aflate pe domeniul public și nu numai. În plus, pe lângă amendă, actul normativ îi obligă pe artiștii de ocazie să curețe și pereții pe care i-au mâzgălit.

Legea Graffiti a intrat în vigoare, miercuri, 24 august și prevede amenzi usturătoare pentru cei care vandalizează clădirile publice și nu numai. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial încă de luna trecută și vine după ce mai multe clădiri importante din București, printre care și Ateneul Român, au fost mâzgălite.

Și Strada Sforii din Brașov, care este o mare atracție turistică, a fost vandalizată în mod repetat. În ultimul an, pereții clădirilor de pe cea mai îngustă stradă din Europa de Est au fost zugrăviți deja de mai multe ori pentru a șterge urmele de graffiti.

Amenzi de zece ori mai mari

Dacă până acum amenzile pentru cei care desenau cu spray pe pereții clădirilor erau între 100 și 500 de lei, acum sunt și de zece ori mai mari.

Potrivit noii legi, de acum înainte, vor fi aplicate amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice.

De asemenea, pe lângă amendă, artiștii de ocazie vor fi obligați să-și înlăture „operele de artă“, readucând bunul deteriorat la starea inițială. Această reparație va trebui făcută în termen de 15 zile calendaristice de la data când măsură complementară amenzii devine executorie.

În cazul în care persoana sancționată nu își va îndeplini obligația, autoritățile locale vor putea să reabiliteze clădirile din fonduri proprii. Ulterior, vor putea să îl dea în judecată pe contravenient pentru a-și recupera prejudiciul, se arată în Legea 260/2022.

Pedepse aspre în alte țări

În țările occidentale vandalii sunt sanționați însă mult mai aspru. De exemplul, în Austria, cei care desenează pe bunurile din spațiul public sau privat riscă închisoare de la șase luni la cinci ani.

În Franța, artiștii care fac graffiti-uri pe clădiri sau pe alte bunuri din spațiul public sau privat primesc o amendă de 3.750 de euro și sunt obligați să muncească în folosul comunității, potrivit juridice.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News