O nouă lege pentru cei care vandalizează cu graffiti clădirile. Amenzi de până la 6.000 de lei
- Andra Puiu
- 27 iulie 2022, 17:05
Persoanele care fac graffitiuri pe clădiri, garduri sau alte obiecte din spațiile publice vor risca, din luna august, amenzi de până la 6.000 de lei. De asemenea, ei vor fi obligați să readucă la starea inițială bunul deteriorat, prin completările aduse legii 61 din 1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice
Din 24 august se va aplica Legea 260/2022 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Noua lege vine ca o completare la Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor împotriva ordinii și liniștii publice. De asemenea, vor fi aplicate amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice.
În prezent, amenzile pentru această faptă sunt cuprinse între 100 și 500 lei. Această prevedere este menită să sancționeze în mod explicit graffitiurile. Legea vine în contextul în care, acest fenomen afectează clădirile de patrimoniu istoric și cultural, potrivit inițiatorilor propunerii.
De asemenea, cei care vor fi sancționați pentru desenele ilegale vor fi obligați să-și înlăture desenul, readucând bunul deteriorat la starea inițială. Această reparație va trebui făcută în termen de 15 zile calendaristice de la data când măsură complementară amenzii devine executorie. În cazul în care, persoana sancționată nu își va îndeplini obligația, autoritatea administrației publice locale va putea să reabiliteze din fonduri proprii bunurile deteriorate. Ulterior, va avea posibilitatea să îl dea în judecată pe contravenient pentru a-și recupera prejudiciul, se arată în Legea 260/2022.
Strada Sforii din Brașov vandalizată
Un exemplu de cum a fost distrus un obiect cultural din România cu graffiti este Strada Sforii din Brașov. Cea mai îngustă stradă din Europa a devenit foaia de desen a adolescenților. Ei au ales să își testeze talentul artistic cu grafitii pe pereții clădirilor medievale. Oamenii care locuiesc în zonă au cerut ajutorul polițiștilor, însă mâzgălelile au continuat să apară pe pereți. Autoritățile încearcă să rezolve problema. Cu toate acestea, poliției îi este foarte greu să-i oprească pe acești tineri care se consideră așa-ziși creatori de artă. Ei fac cu fiecare zi care trece noi desene pe cea mai cunoscută stradă din Europa.
Această străduță era cunoscută în perioada medievală pentru întâlnirile tinerelor cupluri care nu erau recunoscute încă de părinți și care găseau un motiv în plus să traverseze pentru ca partenerii să poată fi cât mai aproape unul de celălalt. Strada este atât de îngustă încât cu greu pot trece două persoane una lângă cealaltă.