Atenție! VIZEAZĂ TOȚI ROMÂNII. Legea care a intrat în vigoare, DAR NU POATE fi aplicată

Atenție! VIZEAZĂ TOȚI ROMÂNII. Legea care a intrat în vigoare, DAR NU POATE fi aplicată

Legea falimentului personal, cea care ar putea ajuta românii ce întâmpină probleme la plata datoriilor către banci sau alți creditori a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018, după doi ani de amânări.

Deși au trecut doi ani de la promulgarea legii, autoritățile sunt, în continuare, nepregătite, iar personalul responsabil cu aplicarea procedurilor de Lege trebuie instruit. 

„Comisia de insolvență la nivel central este alcătuită din câte un reprezentant al fiecăreia dintre următoarele instituții: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Oficiul Național al Registrului Comertului - Direcția Buletinul Procedurilor de Insolvență. Aceasta este sprijinită, în activitatea sa, de un aparat tehnic, care funcționează ca departament în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Comisia este condusă de un președinte”, se arată în lege.

„Vorbim despre o lege extrem de importantă pentru sănătatea fluxului economic şi pentru protecţia socială, care în România vine târziu şi care, mai grav, este inaplicabilă. Şi dacă am avea astăzi comisiile locale înfiinţate, ar mai fi nevoie de cel puţin câteva luni pentru definitivarea logisticii de lucru, pentru informarea cetăţenilor cu privire la procedură, precum şi pentru definitivarea listei de specialişti care vor fi desemnaţi de comisii să administreze procedura pentru persoane fizice. Vorbim deja de peste doi ani despre lupul care vine la oi, iar evenimentul ne-a prins tot nepregătiţi. Tot ce mai putem face până când legea va deveni funcţională, este să depunem un efort comun de informare pentru debitorii neavizaţi, persoane fizice", a declarat Vasile Godîncă-Herlea, director general al CITR, cea mai mare casă de insolvență din România. 

Printre principalele beneficii pe care le aduce o astfel de lege în rândul românilor care se confruntă cu probleme financiare sunt: asigurarea unor mecanisme de ştergere sau de reeşalonare în anumite condiţii a datoriilor, educaţia financiară, protecţia socială a unor categorii sociale vulnerabile, sau protecţia de executare silită, adaugă reprezentanţii CITR.

Legea insolvenţei personale are deja un istoric de zeci de ani în alte ţări (în Franţa din anul 1989, iar în Germania, din 1999). În Cehia, care are o populaţie de două ori mai mică decât a României, legea insolvenţei persoanei fizice a intrat în vigoare în 2008, an în care s-au înregistrat peste 5.000 de solicitări, din care 1.300 au fost proceduri deschise (dosare care s-au calificat pentru procedura de insolvenţă din totalul de cereri depuse), informează Telegrafonline.ro. 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News