Românii de bună-credinţă vor putea scăpa de un sfert din datorii, iar penalizările vor îngheţa. În schimb, s-ar putea să nu mai poată lua niciodată credite
Peste 100.000 de români loviţi de criză ar putea scăpa de insomniile cauzate de recuperatorii băncilor chiar până în această vară. Asta în condiţiile în care proiectul legii privind insolvenţa persoanelor fizice, care a trecut, marţi, de Senat, va fi aprobat şi de deputaţi, care vor da verdictul final.
Tot mai multe persoane nu îşi mai pot returna datoriile, în mare parte faţă de bănci, din cauza crizei economice: pe de-o parte, au crescut ratele la credite, iar pe de altă parte veniturile populaţiei au fost diminuate fie prin tăieri de salarii, fie chiar prin concedieri.
În prezent, peste 10% dintre clienţii persoane fizice ai băncilor au restanţe la plata ratelor la creditele contractate. Băncile nu aşteaptă vremuri mai bune şi execută silit câteva sute de români lunar.
Elaborat de avocatul Gheorghe Piperea şi susţinut de senatorul Iulian Urban, proiectul de lege urmăreşte să-i protejeze pe românii care nu îşi mai pot achita datoriile de penalizări şi presiuni din partea creditorilor.
Paşi de urmat
Practic, datornicul care simte că nu mai face faţă cheltuielilor va putea depune o cerere la tribunal. Şi creditorul va putea cere insolvenţa debitorului. Cererile creditorilor vor fi onorate după principiul „primul venit, primul servit”. Persoana va veni cu un plan de redresare, care, pentru a fi acceptat de instanţă, va trebui să-i convingă pe creditori că va avea succes.
De caz se va ocupa un administrator judiciar, care va urmări dacă omul reuşeşte să-şi îndeplinească angajamentele. Dacă debitorul va achita cel puţin 75% din totalul datoriilor, restul restanţelor vor fi şterse.
Pe perioada insolvenţei, îngheaţă toate dobânzile şi penalităţile. Mai mult, o serie de contracte „se prorogă legal”: contractele de închiriere, de furnizare de utilităţi, de asigurări sociale şi de studii nu vor fi reziliate de creditori atâta timp cât persoana îşi plăteşte datoriile la zi, explică Iulian Urban.
De asemenea, persoana nu va putea fi concediată pe perioada observaţiei şi a reorganizării judiciare. Potrivit proiectului de lege, dacă lo cu inţa a fost vândută pentru a stinge datoriile, familia va avea dreptul să locuiască în continuare acolo încă cel mult doi ani. Debitorul fraudulos însă va fi penalizat imediat cu închiderea procedurii şi va fi lăsat să locuiască în casă cel mult trei luni şi numai dacă evacuarea ar însemna un pericol grav pentru familie.
Ca sancţiune, judecătorul îi va putea interzice persoanei să desfăşoare anumite activităţi timp de cel mult 7 ani.
ÎMPOTRIVA INTERESELOR ROMÂNILOR
Urban: băncile aberează de dragul profiturilor
Proiectul legii falimentului personal are toate şansele să treacă şi de deputaţi, afirmă, într- un interviu pentru EVZ, senatorul Iulian Urban, unul dintre iniţiatorii propunerii. El spune că băncile fac lobby pentru ca proiectul să nu fie adoptat de deputaţi deoarece le-ar reduce profiturile.
EVZ: Vă aşteptaţi ca proiectul să aibă suficientă susţinere pentru a trece şi de Camera Deputaţilor? Iulian Urban: Aici nu este vorba despre un vot politic, ci despre cum votează fiecare după conştiinţa lui şi trebuie să ţină cont de interesele celor care l-au votat. A fost normal să existe acest consens în Senat. Este normal şi de aşteptat să se întâmple la fel şi în Camera Deputaţilor.
Cum comentaţi declaraţiile bancherilor potrivit cărora o asemenea lege ar scumpi creditele pentru toţi românii? E aberant să vii cu asemenea susţineri. De ce nu s-au scumpit creditele în Austria, în ţara de origine a Raiffeisen Bank, atunci când s-a adoptat legea insolvenţei particularilor? Băncile s-au învăţat aici, în România, să practice cele mai multe şi mai mari comisioane şi taxe care însoţesc serviciile bancare din UE, să-i stoarcă pe români de bani şi să nu păţească absolut nimic. Băncile străine care activează în România au cele mai mari profituri operaţionale la nivel de grup aici în România din cauza lipsei cadrului legislativ şi a faptului că ele comit o grămadă de abuzuri. E important ca băncile să lase gargara că de mâine începe apocalipsa şi că nu va mai plăti nimeni ratele. Ele nu fac decât lobby ca să facă presiune pe deputaţi. Suntem una dintre cele mai disciplinate naţiuni în ceea ce priveşte plata debitelor, dar asta nu înseamnă că trebuie să rămână ţara UE în care băncile pot face ce vor.
Cine nu va putea beneficia de protecţia legii insolvenţei? Nu va putea beneficia de legea falimentului personal acel român care vrea să o folosească în scopuri de rea-credinţă, care nu demonstrează că are o situaţie financiară dificilă care nu e generată de situaţii gen a luat credit de la bancă, s-a dus în vacanţă, s-a întors şi vrea să ceară falimentul că n-are chef să plătească banii. Nu va beneficia nici cel care propune un plan nerealist.