Legea care a scos „DOMNUL” și „DOAMNA” din limba română

Legea care a scos „DOMNUL” și „DOAMNA” din limba română

Nicolae Ceaușescu, președintele Republicii Socialiste România, promulga, pe 28 octombrie 1977, legea privind normele de adresare în relațiile dintre cetățenii Republicii Socialiste România.

În preambul se explica de ce Marea Adunare Națională a Republicii Socialiste România adoptase o asemenea lege: „Ținând seama de profundele transformări social-economice care au avut loc în țara noastră în procesul edificării, de faptul că oamenii muncii sunt deopotrivă proprietari ai mijloacelor de producție, producători și beneficiari a tot ceea ce se produce în societatea noastră, că între toți cetățenii patriei s-au statornicit relații de tip nou, bazate pe egalitate, colaborare și stimă reciprocă, fiind lichidată pentru totdeauna asuprirea și exploatarea omului de către om”.

„Oameni ai muncii” sau „personal muncitor”

Ne puteți urmări și pe Google News

În primul articol se spunea, clar, adio „domnule”, adio „doamnă”: Cetățenii Republicii Socialiste România vor folosi în relațiile de muncă și de serviciu, în raporturile cu unitățile economice, social-culturale, cu organele administrației și celelalte organe de stat, cu organizațiile de masă și obștești, forma de adresare „tovarăș” sau „tovarășă”. De asemenea se poate folosi și forma de adresare „cetățean”sau „cetățeană”. În articolul doi cuvintele de „angajați” și „salariați” erau înlocuite cu „oameni ai muncii” sau „personal muncitor”.

Sindicatele, organizațiile de tineret și de femei, precum și celelalte organizații de masă și obștești, erau chemate să desfășoare, în vederea asigurării respectării dispozițiilor legii, o largă activitate politico-educativă în rândul tuturor cetățenilor țării.

De asemenea, organele de stat, instituțiile de învățământ și social-culturale, toate unitățile socialiste erau obligate să ia măsuri pentru aplicarea întocmai a prevederilor legii.

Legea fusese adoptată de Marea Adunare Națională, al cărei președinte era tovarășul Nicolae Giosan, în ședința din aceeași zi, 28 octombrie 1977, și a fost abrogată prin Decretul-Lege nr.1 al Consiliului Frontului Salvării Naționale din 26 decembrie 1989, care a avut drept scop „eliminarea imediată din legislația României a unora dintre legile și decretele emise de fostul regim dictatorial, acte normative cu un profund caracter nedrept și contrare intereselor poporului român”.

 

Decretul pumnului în gură sau cumplita frică de mașina de scris

Tot prin Decretul-Lege nr.1 al CFSN a fost abrogat și decretul nr. 98 din 1983 privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor și al mașinilor de scris, care arăta frica regimului ceaușist de libera exprimare a românilor.

Potrivit articolului 1, Unitățile socialiste și alte organizații care funcționează potrivit legii pot deține aparate de multiplicat ca: aparate tip xerox, ghestetnere, sapirografe, heliografe și altele asemenea, materiale necesare reproducerii scrierilor, cum sunt: matrițe, litere confecționate din cauciuc, aliaje sau alte amestecuri, paste de tip poligrafic, precum și mașini de scris.Persoanele fizice pot deține pentru uz personal numai mașini de scris.

Miliția era în toate

La art.2 se preciza că „Ministerul de Interne, prin organele de miliție, ține evidența și execută controlul asupra producerii, deținerii, folosirii, păstrării și evidentei aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor și mașinilor de scris”. Evident că persoanele fizice erau obligate să prezinte actele referitoare la deținerea mașinilor de scris, la cererea organelor miliției, care efectuau și controlul asupra modului cum acestea erau folosite și păstrate.

Conținutul acestui decret nu are rost să mai fie comentat, textele articolelor vorbind de la sine despre cum comuniștii puneau pumnul în gură propriului popor, pe care pretindeau că îl conduceau pe drumul luminos care urma să-l ducă în comunism:

ART. 9. Multiplicarea oricărui înscris pentru persoanele fizice poate fi făcută numai în cadrul unităților socialiste sau al altor organizații, care au ca obiect de activitate efectuarea unor astfel de operațiuni.

ART. 11. Pierderea sau dispariția oricăror aparate de multiplicat va fi anunțată, în scris, organului local al miliției, în cel mult 24 de ore de la data constatării unui asemenea fapt.

ART. 15. Deținerea mașinilor de scris de către persoanele fizice este permisă numai pe baza autorizației eliberate de miliție.Nu pot fi autorizate să dețină mașini de scris persoanele care, datorită antecedentelor penale sau comportării lor, prezintă pericol pentru ordinea publică ori securitatea statului. Cererea pentru obținerea autorizației se depune la organul local al miliției în a cărui rază teritorială domiciliază solicitantul, care, în termen de 60 de zile, pe baza analizei efectuate, comunică soluția petiționarului.

ART. 16. Persoanele fizice care dobândesc mașini de scris prin donație, moștenire sau în orice alt mod sunt obligate să solicite obținerea autorizației potrivit prevederilor art. 15. Aceeași obligație revine și persoanelor fizice care dobândesc mașini de scris în străinătate, termenul de 5 zile curgând de la intrarea în țară.

ART. 17. În cazul respingerii plângerii prevăzute la art. 15 alin. 6, precum și în situația retragerii autorizației, persoanele în cauză sunt obligate ca, în termen de 10 zile de la primirea comunicării organului de miliție, să vândă sau să doneze mașinile de scris celor care au dreptul de a le deține ori să le depună la magazinele de consignație în vederea vânzării. Mașinile de scris care nu au putut fi vândute în termen de un an prin magazinele de consignație, precum și cele radiate din evidența organelor de miliție, ca fiind în stare de nefuncționare, vor fi predate, spre valorificare, unităților socialiste de colectare a metalelor, care sunt obligate să le primească. Persoanele fizice vor preda literele, cifrele și semnele ortografice ale mașinilor de scris, prevăzute în alineatul precedent, organelor locale de miliție.

ART. 21. Persoanele fizice care dețin mașini de scris sunt obligate să depună la organul local al miliției în a carui rază teritorială își au domiciliul câte o fișă cu caracterele literelor, cifrelor și semnelor ortogtafice. Depunerea se va face în primele 2 luni ale fiecărui an și în termen de 5 zile după fiecare reparație a literelor, cifrelor sau a semnelor ortografice.

ART. 29. Încălcarea prevederilor prezentului decret constituie contravenție, dacă nu este săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune și se sancționează cu amendă.