Deși prevederile sale au fost special concepute așa încât să nu mai fi e nevoie de norme de aplicare, actul normativ s-a confruntat cu un impas major
Mai precis, atunci când s-ar fi făcut transferul de proprietate între client și bancă (primul cedând băncii casa cu care garantase creditul pentru a stinge împrumutul) notarii nu știau exact la ce valoare să aplice impozitul aferent acestei tranzacții. Blocajul a fost surmontat ieri, după o întâlnire dintre reprezentanții notarilor și cei ai ministerului de Finanțe. „Ni s-a comunicat că impozitul va fi aplicat valorii de sold a creditului, principalul, nu poate fi vorba să includem aici și dobânzi… comisioane”, a comentat pentru EVZ Alin Briceag, purtător de cuvânt al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Ieri după-amiază, notarii nu primiseră încă adresa din partea ministerului. Până când clarificarea nu ajunge la notari, cererile privind darea în plată nu pot fi rezolvate.
Zeci de români cu credite au declarat că vor să apeleze la noua lege, potrivit informațiilor apărute în media.
Condiții mai dure
Băncile au anunțat că vor contesta în instanță cererile depuse de clienți. De altfel, cei mai mari creditori din România, preventiv, au crescut deja avansul pentru creditele imobiliare, de la circa 15%, la aproximativ 30%, pentru a descuraja clienții să dea în plată, dar și pentru a minimiza pierderile. Debitorii care doresc să renunțe la imobilul depus garanție, stingând astfel datoria către bancă, trebuie să notifice în acest sens banca. Creditorul poate contesta faptul că respectivul client îndeplinește condițiile pentru a beneficia de darea în plată. Dacă se admite contestația, atunci poate demara proceduri judiciare împotriva clientului. Dacă banca nici nu contestă, dar nici nu se prezintă la notar pentru a prelua imobilul, clientul poate cere unei instanțe să constate stingerea datoriei, transmițând dreptul de proprietate către creditor.