Alertă pentru proprietari. Câinele îți poate aduce probleme. Ce spune legea

Sursa foto: 186252495 © Synergicworks | Dreamstime.com

Legea construcțiilor prevede reguli obligatorii pentru toți cei care intenționează să-și amenajeze proprietățile. Actul normativ reglementeză și aspecte care multora li se par curioase, cum ar fi distanța de la cușca câinelui la gardul vecinului.

 

Reglementările în domeniul amenajării teritoriului stabilesc de la distanțele minime de construit, între diferitele proprietăți, până la nivelul de înălțime a clădirilor. Încălcarea acestora este sancționată, prin lege. De regulă sunt aplicate amenzi și se impune demolarea clădirilor sau a amenajărilor ilegale.

Legea construcțiilor și cușca câinelui

Reglementările în vigoare stabilesc în ce condiții se poate construi pe o proprietate, dar și distanțele minime. Cu alte cuvinte, deși proprietatea ne aparține, nu putem ridica orice, oriunde, fără să ținem cont de lege. Mulți români nu sunt la curent cu aceste reglementări și, astfel, riscă nu doar să se certe cu vecinii pe care îi deranjează. Ei riscă și intervenția autorităților care aplică amenzi destul de consistente.

Una dintre curiozitățile reglementate prin legea construcțiilor este cea legată de amplasarea cuștii pentru câine, într-o curte. Actul normativ prevede anumite distanțe între construcție și limita proprietății. Aceasta pentru a nu-i deranja pe vecini.

Amplasarea cotețului câinelui într-o curte nu se face la întâmplare sau așa cum considerăm noi că ar fi bine. Este nevoie ca, potrivit prevederilor din legea construcțiilor, proprietarul să țină cont de distanțe și cote de înălțime raportat la proprietățile celelalte. În caz contrar, s-ar putea declanșa o ceartă între vecini, dar și o vizită a autorităților care s-ar putea lăsa cu sancțiuni.

Sursa foto: Captura video

Ce spun reglementările în vigoare

Legea construcțiilor stabilește anumite limite între cușca câinelui și proprietățile vecinilor. Astfel, această amenajare trebuie amplasată la cel puțin 60 de centimetri distanță de gardul vecin. Iar cei care nu se conformează prevederilor riscă sancțiuni cu amenzi care depășesc 500 de lei.

Prevederea apare în legislația în domeniu și trebuie respectată. Aceasta dacă vecinii nu ajung la un acord așa cum prevede art. 612 din Codul Civil. Actul de reglementare stabilește că orice derogare de la distanța minimă se convine între părți. Iar acest acord trebuie înregistrat la notar pentru ca, ulterior, să nu existe dispute pe tema legalității.

Legea mai prevede și înălțimea pe care trebuie să o aibă o cușcă, în funcție de talia câinelui pe care îl va adăposti. Astfel, amenajările trebuie dimensionate, astfel încât animalul să poată sta în picioare și să se poată întoarce.

De asemenea, legea mai prevede că, pentru câinii care sunt ținuți în lesă, zgarda trebuie confecţionată dintr-un material care să nu provoace răni sau alergii. Și, totodată, să nu existe riscul de strangulare.

Padoc pentru caini Sursa foto: Facebook.

Prevederi în completare la Legea construcțiilor

Legat de animalele de casă, legislația în vigoare mai are și alte prevederi menite să le ușureze viața la curte. Este vorba despre Legea nr. 205/2004 ce reglementează situația câinilor ținuți pe lanț. Acesta trebuie confecționat din zale metalice și să aibă o lungime de cel puțin 2 m. Lanţul trebuie ancorat la punct fix sau pe un cablu metalic şi prevăzut la extremităţi cu dispozitive de tip „vârtej”.

Tot în același scop, stăpânii trebuie să le asigure câinilor ținuți în curte un padoc împrejmuit. Acesta trebuie să aibă o suprafaţă minimă de șase ori mai mare decât a cuștii. Padocul trebuie amenajat astfel încât sî nu permită evadarea câinilor.

Deținătorii de animale trebuie să le asigure, în funcție de nevoi, nu doar un adăpost corespunzător ci și hrană și apă, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală.